PRAZNIK kojim Kina obeležava 65.

godišnjicu osnivanja, stanovnici nekadašnje britanske kolonije, sada kineske oblasti Hongkonga, dočekuju danas najmasovnijim protestima od povratka pod kontrolu Pekinga 1997.

Demonstracije koje traju danima predvode hiljade studenata i građana nezadovoljnih odlukama vlasti Pekinga o načinu izbora prvog čoveka grada 2017.

Kineske vlasti su dozvolile direktne izbore u Hongkongu, ali će birači moći da glasaju za nekog od prethodno odobrenih kandidata s liste Pekinga.

Demonstranti traže ukidanje takvih izbornih regulativa, ali i odlazak sa vlasti sadašnjeg lidera Hongkonga, bliskog Pekingu, Leungua Čun-jinga.

On to odbija, zvanični Peking ocenjuje nezakonitim proteste, a portparolka ministarstva inostranih poslova Hua Činđing jasno stavlja do znanja da mešanja sa strane nisu dobrodošla: – Opominjemo sve van Kine da se ne mešaju u unutrašnje pitanje Kine na bilo koji način – istakla je, nedugo pošto je premijer Britanije Dejvid Kameron izjavio da je duboko zabrinut zbog sukoba između policije i demonstranata.

Bivša britanska kolonija, Hongkong je pod upravom kineskih vlasti po principu „jedna zemlja, dva sistema“.

Uživa autonomiju i slobode koje podrazumevaju pravo glasa, ali Kameron smatra da ima obavezu da progovori povodom izbornog procesa.

Zapadni analitičari ocenjuju da Peking strahuje da bi zahtevi za otvorenim izborima mogli da se prenesu „kao zaraza“ na ostatak Kine.

Aktuelni ugovor sa Britanijom o širokoj autonomiji Hongkonga, izuzev u spoljnoj politici i odbrani, ističe 2047.

godine.

Ostavi poruku