REZULTATI radne grupe Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije koja se bavila utvrđivanjem okolnosti pod kojima su zapaljene ambasade SAD i Nemačke posle mitinga protiv proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, u februaru 2008.

godine, trebalo bi da budu saopšteni ove nedelje! Kako „Novosti“ saznaju, sva potrebna dokumentacija biće uskoro prosleđena nadležnom tužilaštvu kako bi moglo da se nastavi sa daljim procesom.

Nedavno je iz MUP Srbije saopšteno da su prikupljeni podaci i izjave svedoka, kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta državnih organa i da bi se otkrili organizatori i akteri.

Inače, pred beogradskim Višim sudom u aprilu prošle godine počelo je suđenje dvanaestorici optuženih za paljenje ambasada.

Na teret im se stavlja krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Tvrdi se da su 21.

februara 2008.

godine oko 18.30 organizovano došli do ambasade SAD i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar.

Tužilaštvo je pre podizanja optužnice više od godinu dana pribavljalo dokaze među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda.

Prethodno je radna grupa za ispitivanje okolnosti paljenja američke ambasade bila formirana po nalogu direktora policije Milorada Veljović, a istraga o ovim događajima vođena je u tri pravca.

Prvi se ticao propusta policije toga dana u obezbeđivanju vitalnih objekata, ambasada i nekih medijskih kuća, drugi političke pozadine tih događaja, a treći identifikacije izgrednika.

PATIKE I JAKNA SEPTEMBRA 2012.

godine Viši sud u Beogradu je prvostepenom presudom, koju je kasnije ukinuo Apelacioni sud, Milana Živanovića oslobodio optužbe da je učestvovao u paljenju američke ambasade.

Međutim, sud mu je izrekao kaznu od godinu dana zatvora zbog krađe patika i jakne iz prizemlja ambasade, koja se u to vreme nalazila u Ulici kneza Miloša.

Ostavi poruku