SHARE

О улози америчке “MPRI” у припреми хрватске злочиначке акције “Олуја” више ће се знати када буду отворене тајне хрватске архиве, које су “запечаћене” на 30 година, или када неко из те војне фирме одлучи да проговори о свему, изјавио је Срни предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.

Коментаришући одлуку суда у Чикагу да пред правосуђем те државе не може бити покренут случај по тужби против војне консултантске фирме “MPRI” из САД да је обучавала и опремала хрватске снаге током акције “Олуја”, Будимир је рекао да је то очекивана одлука.

“Од ове тужбе није се ни могло много очекивати, јер исти је налогодавац био и у Хагу, гдје су ослобођени они који су починили директне злочине у жОлујиж. жMPRIж је била само продужена рука Пентагона”, каже Будимир.

Он је навео да се тешко могло очекивати да одговара оваква организација, која има више од 700 запослених и иза које стоји америчка држава.

“Преломни тренутак за ангажовање жMPRIж у Хрватској била је посјета хрватског министра одбране Гојка Шушка Вашигтону у марту 1994. године. Све је то довело до потписивања уговора у септембру 1994. између министра Шушка и пензионисаног генерала, замјеника предсједника жMPRIж Карла Вуона у хрватској Амбасади у Вашигтону под именом жДемократска транзиција – програм подршкеж”, подсјећа Будимир.

Он навео да је Вуоно одржао серију састанака са хрватским генералима Антом Готовином и Звонимиром Червенком и интензивно радио на обуци Хрватске војске на војном полигону “Петар Зрињски”, као и у другим гарнизонима.

“Завршни семинар одржан је непосредно пред операцију жОлујаж на Брионима у јулу 1995. године. За вријеме акције жОлујаж NATO је бомбардовао радарске и противракетне системе одбране Војске Републике Српске Крајине. Тако је организација жMPRIж дала свој пуни допринос у прогону више од 250.000 Срба, а за вријеме акције убијено је и нестало више од 2.000 Срба”, наглашава Будимир.

Он појашњава да ратови у којима учествује “MPRI” ослобађају званичну Америку од могућих оптужби за недозвољено мијешање у унутрашње ствари других земаља, а на другој страни, трошкове за рат сноси страна којој “MPRI” помаже.

“Према томе, све наведено показује да се не уважавају чињенице већ је и даље присутан закон јачег. Ради оваквог закона и политике могло је и доћи до срамне ослобађајуће пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу за злочине почињене у жОлујиж”, навео је Будимир.

Пред америчким правосуђем не може бити покренут случај по тужби против војне консултантске фирме “MPRI” из САД да је обучавала и опремала хрватске снаге током акције “Олуја”, одлучио је амерички савезни суд у Чикагу.

Судија Џон Ли донио одлуку да нема надлежност да саслуша тврдње наведене у тужби коју је 2010. године поднијела група српских држављана у име свих Срба из Крајине, а у којој се тврди да је “MPRI” израдила план, обучила и припремила хрватске снаге за операцију “Олуја”.

Подносиоци тужбе потражују одштету од 10,4 милијарде долара, уз камате од 1995. године.

“Операција жОлујаж резултирала је највећим чином етничког чишћења у Европи од Другог свјетског рата. Неколико хиљада недужних цивила били су мете напада, рањавања и убистава због чега је од 300.000 до 350.000 побјегло из Крајине”, наглашава се у тужби.

Подносиоци тужбе истичу “да није познато да ли је особље жMPRIж учествовало у геноциду и да се то не помиње у тужби, већ да је познато да је та фирма обезбиједила начин да се геноцид деси”.

SHARE

Оставите одговор