SERIJU teških krađa i razbojništava na području Šumadije poslednjih meseci, prema navodima policije, počinile su „ekipe“ maloletnika ili tek punoletnih mladića.

Najstariji među njima ima 22 godine a najmlađi, zasad neslavni rekorder po broju krivičnih dela za koja se sumnjiči, ima samo 15 godina.

Reč je o odvojenim slučajevima, ali policija je „nabrojala“ 36 krađa i razbojništava „vrednih“ nekoliko miliona dinara.

Upućeniji tvrde da postoji znatno veći broj takvih krivičnih dela koja nisu ni prijavljena ni rasvetljena, a ključni akteri su ekipe mladih Kragujevčana, ponekad tek punoletnih, koji reketiraju kockarnice, veće trgovinske radnje, obijaju kuće, vikendice, trgovinske objekte na području Kragujevca, Rače, Topole i drugih mesta.

Ovi tek golobradi mladići „nastupaju“ u grupama, „zarađeno“ troše na provod, a ređi su „samostalci“, poput ovih dana privedenog petnaestogodišnjaka.

Kao što su „Novosti“ pisale, ovaj petnaestogodišnji dečak uglavnom je sačekivao usamljene žene koje su iz centra grada išle prema udaljenijem naselju Aerodrom.

– Žrtve su bili i stariji, deca, fizički slabiji ljudi.

Ženama je otimao tašne i uzimao sve što je vredno.

Krao je i zlatni nakit i druge dragocenosti, pljačkao prodavnice – kažu u policiji.

„Novosti“ saznaju da se među njima zna ko u kom delu grada „operiše“, koje „poslove radi“, što bi značilo da su pojedine grupe mladića bar gradsko područje „podelile na reone“.

Navodno, jedni drugima se ne mešaju u „posao“ i izbegavaju lične sukobe.

– Reč je uglavnom o deci iz relativno imućnijih porodica, mada nema pravila.

Novac najčešće troše na provod – saznajemo od operativaca iz kragujevačke policije.

Među petoricom nedavno uhapšenih mladića iz ovog grada, osumnjičenih za devet razbojništava i osam teških krađa, bio je i sin direktora jednog gradskog preduzeća.

Ova grupa sumnjiči se da je na području Kragujevca, Rače, Topole, obijala prodavnice iz kojih je odnosila konditorske proizvode, cigarete, piće i drugu robu.

U Kragujevcu su pljačkali i reketirali sportske kladionice.

Njima se pripisuje devet razbojništava i osam teških krađa.

Vrednost robe ukradene u osam slučajeva iznosi oko dva miliona dinara.

ISTRAGA DVOJICA iz maloletne ekipe privedenih, na saslušanju u tužilaštvu detaljno su opisala gde su i kako uzimali novac i koga su sve pljačkali.

Zato se očekuje da bi istraga u ovom slučaju možda mogla biti i proširena.

Ostavi poruku