BEOGRAD – Američki ambasador Majkl Kirbi i ministri pravde i policije Srbije Nikola Selaković i Nebojša Stefanović potpisali su danas sporazum o saradnji dve države o kontroli narkotika i sprovođenju zakona, kojim će SAD za pet projekata u narednoj fiskalnoj godini izdvojiti 3,175 miliona dolara i najavio da uskoro dolaze i dva FBI adenta.

Kirbi je, na konferenciji za novinare, rekao da je u proteklih 10 godina kroz projekta saradnje američkog ministarstva pravde sa Srbijom uloženo više od 30 miliona dolara.

Potpisanim sporazumom obezbeđen je novac od 1.

oktobra ove do 30.

septembra 2015.

godine kako bi se pomoglo pravosudnom sistemu Srbije i Ministarstvu pravde da budu efikasniji i efektivniji u svom radu, jer oni služe građanima Srbije, rekao je Kirbi.

Kirbi je, govoreći o saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, rekao da je ova veoma dobra i da će u narednih mesec dana u Srbiju stići dva FBI agenta.

Kriminal koji se dešava u Srbiji je isto kao i u Sjedinjenim Država, a zajedno ćemo ovaj svet učiniti sigurnijim mestom za život, rekao je Kirbi.

Stefanović je rekao da država prvi put zaključuje ovakav sporazum i omogućiće da se policijske snage efikasnije bore protiv organizovanog kriminala.

Selaković je ocenio da je saradnja Ministarstva pravde sa američkim kolegama impresivna i da će današnji sporazum predstavljati veliku pomoć tužilačkoj istrazi i važan segment u oblasti krivičnog pravosuđa.

Srbija je svesna da samo ulaganjem u svoje organe krivičnog gonjenja, u policiju, javnotužilačke organe, krivično sudstvo stvara uslove za efikasniju borbu protv organizovanog kriminala i korupcije, rekao je Stefanović.

Ostavi poruku