Naslovna Svijet Obama:SAD potcenile ekstremiste, precenile iračke vlasti

Obama:SAD potcenile ekstremiste, precenile iračke vlasti

0

Američki predsednik Barak Obama rekao je danas da se slaže s ocenom obaveštajnih službi da SAD nisu samo potcenile opasnost koju predstavlja namera militanata da stvore grupu Islamska država, već su i precenile sposobnost i volju iračke vojske da se s njom izbore.

Obama je, za televiziju Si-Bi-Es (CBS), upitan kako borci Islamske države uspevaju da kontrolišu tako velike oblasti u Siriji i Iraku, rekao da su tokom rata u Iraku, snage SAD, uz pomoć iračkih sunitskih plemena, mogle da savladaju borce Al Kaide, koji su se vratili u ilegalu.

„U haosu sirijskog rata, gde ima ogromnih prostranstava kojima niko ne vlada, oni su uspeli da se rekonstruišu i steknu prednost u tom haosu“, rekao je Obama.

U intervjuu u emisiji „60 minuta“, čiji su samo neki delovi unapred objavljeni, Obama je nazvao Siriju nultom tačkom za džihadiste širom sveta i naglasio da vojne snage moraju da unište njihove kapacitete, prekinu njihovo finansiranje i prekinu priliv stranih boraca.

Agencija AP podseća da je, u intervjuu objavljenom početkom godine u magazinu „Njujorker“, predsednik delovao kao da potcenjuje Islamsku državu, uporedivši je sa juniorskim košarkaškim univerzitetskim timom.

Bela kuća je tada saopštila da je Obama govorio o različitim opasnostima od niza ekstremista širom sveta.

Obama je još naglasio da je za poraz militanata potreban plan iz dva dela i da su i Bliskom istoku potrebna politička rešenja, koja će zadovoljiti i šiite i sunite.

Američki predsednik rekao je i da je konflikt između te dve najveće muslimanske sekte, osnovni razlog za sukobe širom sveta.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version