Naslovna Svijet Nacionalni front Le Penove prvi put u Senatu

Nacionalni front Le Penove prvi put u Senatu

0

Prema preliminarnim i nepotpunim rezultatima izbora za francuski Senat, dva mandata osvojio je krajnje desni Nacionalni front (NF) Marin Le Pen koji nijednom u istoriji Pete republike nije imao predstavnike u gornjem domu parlamenta, javile su agencije.

Konzervativna Unija za narodni pokret (UMP) bivšeg predsednika Nikole Sarkozija i njihovi saveznici iz Unije demokrata i nezavisnih (UDI) imaće većinu od deset do 20 senatora, navodi Frans pres.

Komentarišući rezultate Le Penova je to nazvala „istorijskom pobedom“, prenela je francuska novinska agencija, nazivajući rezultate novim udarcem za francuskog predsednika i lidera socijalista Fransoa Olanda.

Oba senatorska mesta NF je osvojio na jugu Francuske gde je ta stranka osvojila stabilne pozicije na prolećnim lokalnim izborima.

Za senatore su izabrani 46-godišnji Stefan Ravije i 26-godišnji gradonačelnik Frežisa David Rašlin, koji je najmlađi senator u Petoj republici.

Ravije je rekao da „sada ostaju samo još jedna vrata da se otvore – Jelisejske (predsedničke) palate“.

Delimični izbori za gornji dom francuskog parlamenta održavaju se svake tri godine i posle današnjeg glasanja predstavnika regionalnih lokalnih skukpština, sastav Senata obnoviće se za 179 od 348 mandata.

AFP navodi da Senat nije toliko uticajan kao donji dom – Nacionalna skupština, koja ima konačnu reč o zakonima, ali da zaokret udesno predstavlja još jedan udarac Olandu, najnepopularnijem predsedniku u modernoj francuskoj istoriji.

Njegova socijalistička vlada bori se da obuzda ekonomsku krizu u Francuskoj, u kojoj nema privrednog rasta, visoka je nezaposlenost i danak uzimaju povećani deficit i porezi, navodi agencija.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku

Exit mobile version