BUDUĆI komesari polažu ispit pred evropskim poslanicima, po četvoro svakog dana, i audijencije, ovim ritmom, traju do 7.

oktobra.

Prvi su „na crtu“ pred odgovarajućim parlamentarnim odborima izašli Šveđanka Cecilija Malmstrem, Maltežanin Karmenu Vela, Hrvat Neven Mimica i Nemac Ginter Etinger.

Budući komesari najpre prilažu pisane odgovore na pet pitanja, a zatim ih poslanici, u direktnom prenosu, tri sata unakrsno ispituju.

Parlamentarna komisija zatim u roku od 24 sata daje svoje mišljenje za svakog komesara pojedinačno, a može da traži i dodadno pisano izjašnjavanje.

Evropski parlament će, na kraju, glasati poverenje celoj EK na plenarnom zasedanju 22.

oktobra, a nova Junkerova ekipa bi, teoretski, zvanično s radom trebalo da započne 1.

novembra.

Saslušanje pred poslanicima nije nimalo bezazleno, što su na svojoj koži najbolje osetili Italijan Roko Butiljone 2004.

godine, zbog njegovih izjava o ženama i homoseksualcima, i Bugarka Rumijana Želeva 2009, zato što nije navela tačne podatke o svojim primanjima, koje su zamenili Franko Fratini i Kristalina Georgijeva.

I ovoga puta ima komesara koji će sedeti na užarenoj stolici, a pretpostavlja se da će najteži zadatak imati Španac Miguel Arias Kanjete zbog svojih veza i mogućeg sukoba interesa na privatnom planu u naftnoj industriji, Mađar Tibor Navračič zbog aktivnog učešća u osporavanim pravosudnim reformama u Orbanovoj vladi i Slovenka Alenka Bratušek, osumnjičena za korupciju jer je kandidovala samu sebe.

HAN U UTORAK PRED POSLANICIMA NOVI komesar zadužen za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Austrijanac Johanes Han u utorak će braniti svoj program.

On će se koncentrisati na širi kontekst susedstva, istovremeno prateći s koliko entuzijazma i napora Srbija, i ostale zemlje kandidati sa Zapadnog Balkana, ispunjavaju svoje pristupne obaveze.

Iz Brisela su već poručili da neće biti novih proširenja u sledećih pet godina, koliko traje mandat ovog sastava Evropske komisije.

Ostavi poruku