SHARE

Gradske vlasti Donjecka saopštile su večeras da je situacija u tom gradu na istoku Ukrajine krajnje napeta i da su se tokom čitavog dana čuli plotuni artiljerijskog oružja, dok predstavnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) tvrdi da su od artiljerijske vatre ukrajinskih snaga poginulo šest civila i trojica pripadnika proruskih snaga, prenele su ukrajinske i ruske agencije.

Sagovornik Ruske informativne agencije (RIA) Novosti rekao je da je tokom čitavog dana ukrajinska artiljerija iz pravca aerodroma gađala stambene četvrti, između ostalog Kijevski rejon Donjecka, da je poginulo šest civila, a 18 ranjeno, kao i da su poginula trojica ustanika.

Kako je prenela ukrajinska agencija UNN, gradske vlasti navele su da su u centru borbenih dejstava Kijevski i Kujbiševski rejon.

Projektili su pogodili dve transformatorske podstanice fabrike na severu grada “Točmaš”, navele su u saopštenju donjecke vlasti, dodajući da je u gradu bez napajanja strujom ostalo 37 podstanica.HARKOVU: FAŠISTI SRUŠILI NAJVEĆI SPOMENIK LENjINU U UKRAJINIPosle višečasovnih pokušaja na Trgu slobode u centru Harkova večeras je srušen najveći u Ukrajini spomenik vođi Oktobarske socijalističke revolucije, teoretičaru marksizma i prvom rukovodiocu komunističke i sovjetske republike Vladimiru Iljiču Lenjinu, javile su ukrajinske agencije.Mediji izveštavaju da su bronzanu figuru Lenjina, visoku 8,5 metara, aktivisti na mitingu za jedinstvo Ukrajine najpre sekli ugaonim brusilicama, a potom je skinuli uz pomoć sajli i krana.Agencija UNIAN navodi da su aktivisti pokušavali da demontiraju spomenik dva i po sata, a da je nekoliko hiljada okupljenih posle pada spomenika skandiralo proukrajinske slogane.Ta agencija navodi da je na centralnom trgu u Harkovu bila vidljiva simbolika “Desnog sektora”, nacionalne ukrajinske zastave i zastave Medžlisa krimsko-tatarskog naroda, dok agencija Interfaks navodi da je rušenje započelo nekoliko ljudi za zastavama Ukrajine i dobrovoljačkog bataljona “Azov”, a da su neki od okupljenih bili sa “fantomkama” na glavama.Na nalogu na “Fejsbuku” savetnik ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko napisao je da “pri demontaži spomenika niko nije povređen”, dok je ministar policije Arsen Avakov saopštio da neće biti prethodno najavljenog istražnog postupka zbog “huliganstva”, jer je gubernator Harkovske oblasti Igor Baluta potpisao nalog o demontaži spomenika.Taj Lenjinov spomenik na Trgu slobode smatran je najvišim u Ukrajini i visok je 20,2 metra, a podignut je 1963.

godine, podseća UNIAN.POROŠENKO: SAMO MIRNO REŠENjE, UKRAJINA ĆE BITI UNITARNAUkrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je danas da konflikt u Ukrajini može biti rešen samo mirnim putem, da u Ukrajini “neće biti zone zamrznutog konflikta” niti federalizacije, već da će država biti unitarna.

“Ova bitka može biti dobijena samo mirom i mene u tome podržava stanovništvo”, rekao je Porošenko u intervjuu za TV “1+1”, obećavajući da će učiniti sve “kako se konflikt ne bi produbljivao”, prenele su ukrajinske agencije.

Prema njegovim rečima, Donjecki basen neće biti drugo Pridnjestrovlje, Abhazija, Južna Osetija ili Nagorno-Karabah.

Porošenko je podsetio da ti i drugi “zamrznuti konflikti” postoje decenijama.

“Zato što nije odmah uspostavljen dijalog koji bi omogućio brzo i operativno predlaganje izlaza iz te situacije.

Svako je mislio da treba ratovati do pobede.

To je, faktički, dovelo do pojave surogat-formacija, koje su podelile zemlju”, rekao je Porošenko, dodajući da je konflikt u Donbasu “živa rana”, koju “treba zaceliti” i ne produbljivati konflikt, preneo je Ukrinform.

Prema izveštaju UNN, ukrajinski predsednik je rekao da ukrajinska vlast neće sprovoditi nikakvu federalizaciju, već da se sada radi samo o delegiranju ovlašćenja lokalnim vlastima sa specijalnim statusom na tri godine.

“Uveravam vas da ni pitanje suvereniteta, ni teritorijalne celovitosti, ni nezavisnosti Ukrajine nije na dnevnom redu.

Ukrajina jeste i biće jedinstvena država”, rekao je Porošenko.

Pritom je dodao da je Kijev uspeo da postavi pouzdanu i utvrđenu “liniju odbrane” i da je u stanju da osigura bezbednost gradova i sela i ima “dovoljno tehnike i snage” da zaštiti Marijupolj, ali da to ne znači da namerava da narušava režim prekida vatre.

Porošenko je rekao da će sporazum o pridruživanju Ukrajine i EU u punoj meri stupiti na snagu 1.

novembra ove godine, a da je odlaganje implementacije ekonomskog dela u stvari povoljna za Ukrajinu, koja je “dobila pravo da zaštiti svoje tržište” i pristup evropskom tržištu, uz očuvanje ruskog tržišta.

Ukrajinska skupština i Evropski parlament 16.

septembra ratifikovali su sporazum a Rusija, Ukrajina i EU dogovorili su se da će formiranje zone slobodne trgovine biti odloženo do 1.

januara 2016.

godine.

Dok se taj dogovor bude poštovao, Rusija je obećala da neće uvoditi mere za zaštitu njene privrede, uključujući carine na robu iz Ukrajine.

SHARE

Оставите одговор