ŽREB za Evropsko prvenstvo košarkaša 2015.

godine mogao bi da obeleži presedan, novina u skladu sa odlukom FIBA Evropa da kontinentalni šampionat prvi put u istoriji bude održan u četiri države – Francuskoj, Nemačkoj, Hrvatskoj i Letoniji.

Bord evropske kuće košarke izjasniće se o predlogu da svaka zemlja domaćin izabere jednog učesnika kojeg želi da ugosti.

Hrvatski mediji javljaju da je njihov savez već kaparisao Sloveniju, da se Francuska kao domaćin grupe i finalnog dela odlučila za Finsku, Nemačka za Tursku, a Letonija za Litvaniju.

Ne postoji sportski termin primenjiv na ovu vrstu privilegije, ali sam nezvanični izbor domaćina pokazuje da je predlog motivisan finansijskom logikom.

Hrvatska i Letonija „pikiraju“ komšije zbog većeg priliva navijača, Berlin želi da profitira na brojnosti turske populacije u Nemačkoj, dok su Francuzi odabrali finske navijače, najbrojniju grupaciju na Svetskom prvenstvu u Španiji.

Šta bi to značilo za našu reprezentaciju, koja bi 15.

novembra trebalo da se nađe u drugom bubnju sa selekcijama Slovenije, Ukrajine i Finske.

Kao prvo, da su Hrvati i Francuzi eskivirali planetarne vicešampione, koji bi u ovom slučaju bili smešteni u grupu koju će ugostiti Nemci ili Letonci.

Kada u željoteku ubacimo i sastav našeg šešira, momci selektora Aleksandra Đorđevića u prvoj fazi ne bi mogli da se sretnu ni sa Ukrajincima.

Žreb grupa za Evrobasket 2015, koji je ujedno i filter za Olimpijske igre 2016, biće održan 15.

novembra.

Gradovi domaćini su Zagreb, Monpelje, Berlin i Riga, dok će finalni deo biti odigran u „Lil areni“, multifunkcionalnom objektu kapaciteta 27.000 mesta.ŠEŠIRIPRVI ŠEŠIR: Francuska, Litvanija, Španija, HrvatskaDRUGI ŠEŠIR: Srbija, Slovenija, Ukrajina, FinskaTREĆI ŠEŠIR: Grčka, Letonija, BiH, TurskaČETVRTI ŠEŠIR: Italija, Poljska, Belgija, MakedonijaPETI ŠEŠIR: Nemačka, Izrael, Češka, GruzijaŠESTI ŠEŠIR: Rusija, Holandija, Island, Estonija* Projekcija šešira napravljena je na osnovu plasmana na EP 2013.

u Sloveniji i kvalifikacija za EP 2015.

Ostavi poruku