Proamerička koalicija, u vazdušnim udarima, uništila je rano jutros tri improvizovane naftne rafinerije na teritoriji pod kontrolom džihadista u Siriji, da bi „neutralisali“ finansijske izvore Islamske države (IS), saopštila je sirijska posmatračka grupa.

„Najmanje tri improvizovane rafinerije, pod kontrola IS u regionu Tal Abjadu (preko puta grada Aksakale sa turske strane granice) su uništene tokom noći.

IS prerađuju sirovu naftu i prodaje je turskim kupcima“, tvrde iz sirijske Opservatije za ljudska prava.

Pre pokretanja vazdušnih udara po uporištima IS u Siriji, prošlog utorka, analitičari su naveli da džihadisti imaju oko tri miliona dolara dnevno iz prihoda od nafte, pošto na poljima pod kontrolom IS eksploatišu 80.000 barela sirove nafte – daleko više nego što je sirijsko ministarstvo nafte navelo da crpi – 17.000 barela nafte svakoga dana.

Najnoviji udari usledili su posle najmanje desetak udara u četvrtak uveče na infrastrukturu rafinerije koji su napravili džihadisti povezujući teritorije pod svojom kontrolom u istočnoj Siriji, koja obuhvata mnoge od glavnih sirijskih naftnih polja, prenela je agencija AFP.

Koalicija je nastavila rano jutros napade po glavnom uporištu džihadista u pokrajini Raka tokom, kako je Vašington naveo, „gotovo kontinuiranih udara“.

U vazdušnim udarima uništena je fabrika plastike izvan grada Raka i jedan civil je ubijen, naveli su iz Opservatorija.

Ostavi poruku