SHARE

OD IZVEŠTAČA “SPORTA”: ISTANBULKakva prva četvrtina! Kakvo poluvreme! Kakva utakmica! Srpkinje su odigrale za anale, za košarkaške udžbenike, održale lekciju kako se ponosno i hrabro staje na crtu američkom drim -timu.

Bez kompleksa, mudro, junački, ratnički i taktički.

Bio je to srpski NBA! U režiji Ane Dabović i drugarica.

Malo je reći, igrale su kao u transu! Zvuči kao otrcana fraza…

Košarkaška planeta je zastala i poklonila se srpskim kraljicama pod obručima.

I naciji košarke!Onakav otpor nepobedivom američkom timu ne pamti se u skorijoj istoriji.

Tako nadahnuto, kreativno, mogu samo čarobnice iz Srbije! Iz zemlje koja je košarkaški bogom dana.

I samo su nas splet okolnosti i naša nesmotrenost omeli da neko vreme ne budemo na glavnoj sceni.Pomislili bismo u nekoj sličnoj situaciji da su moćne Amerikanke ušle u meč opušteno i potcenjivački…

Ne, par metara od terena lepo se videlo koliko se muče protiv srpske uske odbrane i fanatične borbenosti naših ratnica.

Koliko se samo nervoze uvuklo u redove rivalki, kada su u prvih 20 minuta izgubile čak devet lopti naspram naših šest.

Naterale su ih na to Marinine lavice! Videlo se još bolje da nije u pitanju rutinsko zagrevanje košarkaških vanzemaljki i koliko su živci popustili američkom treneru Đinu Auriemu, kada je zaradio tehničku grešku u smiraj srpsko-vasionskog prvog poluvremena.SPEC.

Utakmici košarkašica Srbije i SAD prisustvovao je naš proslavljeni trener Dušan Ivković, sada na kormilu Anadolu Efesa Češkali su se po glavi američki skauti, cela njihova ekspedicija sa 59 članova, statističari, maseri, treneri, lekari, bodigradovi, šminkeri i ostali, gledajući bravure majstorije Ane Dabović, koja je za pomenutih 20 minuta postigla čak 22 poena, a uz nju blistale su sve ostale Marinine zvezde.

I NBA igračica Jelena Milovanović i Ajduković i Butulija.

Ma sve su odigrale za nacionalnu penziju!Nisu mogli gledaoci u “Abdi Ipekčiju” da veruju očima dok su gledali poene Srpkinja preko glave, dodavanja naših igračica “kroz uši” američkim milionerkama.

Istina, tim snova je na startu poveo 6:0, a onda se opasno naljutila Ana Dabović i otpočela vanserijsku simultanku i njeno ime se zasigurno već u nedelju uveče zavretlo u beležnicama svih viđenijih američkih ljudi od košarke.

Vrtela se munjevita serija Dabovićeve, čiji poeni su nas u početku održavali u igri, a potom poveli u misiju izjednačenja.

Malobrojni srpski navijači su na nogama ispratili “alej up”, Butulije do Ane Dabović, a zatim je ova prva trojkom povela naš tim u prvo vođstvo 13:14 u 8.minutu.Izgledalo je nestvarno da naš tim vodi, a tek kada je prednost Srpkinja porasla na plus šest (17:23, 11.minut) , bila je to rapsodija Tijane Ajduković i celog Marininog orkestra.

Nastavile su naše da “ginu” po parketu i ponovo je bio isti odnos snaga u 16.minutu.

Uzvraćale su Amerikanke, ali još žešće su im koš punile Milovanovićeva i drugarice.

Šou-tajm Srpkinja upotpunila je trojka Saše Čađo sa pola terena uz zvuk sirene, koja je označila kraj poluvremena (49:42).U nastavku kada se očekivalo da naše gracije posustanu, one su izvukle još gomilu snage za istorijski megdan sa selekcijom SAD.

Čak ih je Marina poterala da igraju presing po celom terenu, što je tek zbunilo protivnice.

Zbunila ih je činjenica da se neko osmelio da im pokaže zube.

I to na takav košarkaško-umetnički način.Proradila je u drugih 20 minuta i Milica Dabović (trojka za 65:62, 28.minut), lavovski se borila Ajdukovićeva, grizla je i Krnjićeva.

A Ana Dabović trpela namerne, mučke udarce nervoznih protivnica i uzvraćala poenima.

Otprilike, bilo je – koliko minuta igre, toliko Aninih poena.

I više od toga.

U prvoj deonici postigla je 13, u prvom poluvremenu 22poena! Potrajala je ljuta borba i u trećem periodu, držale su se naše sjajne devojke na minus pet, a onda su Amerikanke koliko toliko došle do daha i otišle na 81:72 (35.minut).

Ni posle se nisu predavale Srpske heroine, ali u poslednjim trenucima Amerikanke su mada zvuči neverovatno i neočekivano, čak (!) stigle do ubedljive pobede.I na kraju šta reći u noći za pamćenje? Ništa drugo, osim da vaš izveštač ne pamti ovakav pobednički poraz.SAD 94SRBIJA 7417:21, 32:21, 21:22, 24:10Dvorana: Abdi Ipekči.

Gledalaca: 500.

Sudije: Viklicki (Češka), Bendke (Indija) i Fernandez (Kostarika).SAD: Vilan 8, Ogustus 8, Bird 7, Mur 17 (8-4 za dva, 6-3 za tri, 12 sk, 6 as), Mekoutri 2, Sims, Stjuart, Dupri 7, Taurasi 20 (7-5 za tri), Ogvumike 5, Čarls 10 (12-5 za dva, 7 sk), Griner 10 (5-4 za dva, 10 sk).SRBIJA: Radočaj 2, Mandić, Čađo 3, Krnjić, Jovanović, Milovanović 17 (10-4 za dva, 7-2 za tri, 9 sk), Butulija 6, Ajduković 10 (5 sk), Marković, M.

Dabović 12 (8-1 za dva, 5-2 za tri), A.

Dabović 24 (13-6 za dva, 6-1 za tri), Rad.,

SHARE

Оставите одговор