SHARE

Izraelski premijer Benjamin Netnijahu najavio je danas da će opovrgnuti sve laži koje se odnose na nedavni rat protiv Hamasa u pojasu Gaze.

On je to rekao na putu za Njujork u Ujedinjene nacije, nakon što je palestinski predsednik Mahmud Abas u petak optužio Izrael da je počinio “seriju apsolutnih ratnih zločina pred očima i ušima celog sveta”.

Abas je te optužbe izgovorio na zasedanju Generalne skupštine UN.

“Ovu godinu koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila Međunarodnom godinom solidarnosti sa palestinskim narodom, Izrael je izabrao da učini godinom novog rata genocida protiv palestinskog naroda”, rekao je Abas, kako je preneo Asošijeted pres.

Upotreba reči genocid se smatra izrazito provokativnom za Netanijahua i čitav Izrael, imajući u vidu da su sećanja na holokaust u Drugom svetskom ratu u toj zemlji još sveža.

Ljutiti Netanijahu je najavio odgovor kada se on sam bude sutra obratio GS UN.

“U mom obraćanju Generalnoj skupštini UN, opovrgnuću sve laži uperene na nas i reći ću istinu o našoj državi i herojskim vojnicima izraelskih odbrambenih snaga, najmoralnije armije na svetu”, rekao je izraelski lider.

Tokom sedmonedeljnog rata, završenog prekidom vatre 26.

avgusta, Izrael je izveo hiljade vazdušnih napada na mete povezene s Hamasom u gusto naseljenoj palestinskoj teritoriji, a militanti iz pojasa Gaze ispalili su nekoliko hiljada raketa na Izrael.

Više od 2.100 Palestinaca je ubijeno, većinom civila i oko 18.000 kuća je uništeno, prema podacima UN.

Na izraelskoj strani pogonulo je 66 vojnika i šest civila.

Taj razorni rat oslabio je Abasa na domaćoj političkoj sceni, dok je Hamas doživeo rast popularnosti jer se borio protiv Izraela.

Abas se našao pod pritskom da predloži novu političku strategiju nakon neuspelih pokušaja da se osnuje palestinska država pregovorima s Izraelom, kojima posreduju SAD.

Međutim, njegov govor u UN nije se dopao mnogim Izraelcima, a ne samo Netanijahuu i članovima njegove desničarske vlade.

“Genocid je termin koji ne bi smeo izbacivati lakomisleno.

U diplomatskim i pravnim terminima to je jednako objavi rata”, napisao je Nahum Barnea, komentator najtiražnijeg izraelskog lista “Jediot ahronota”.

SHARE

Оставите одговор