SHARE

Policija Hong Konga upotrebila je danas suzavac i pendreke u pokušaju da rastera na hiljade demonstranata koji su se okupili ispred sedišta vlade kao otpor Pekingu i nameri kineskih vlasti da ograniči demokratske reforme u metropoli.

U centru Hong Konga – Admiralti distrikt “nastao je haos”, ipak, iako su satima držali demonstrante na odstojanju, policija je bacila suzavce u masu, prenela je agencija AP.

Demonstranti su bili samo na kratko rasterani i vratili su se na raniju poziciju, jer studenti i aktivisti kampuju na ulicama kod vladinog kompleksa ceo vikend.

Lider Hong Kong Leung Čun-jing izjavio je ranije danas da će Vlada, uskoro, pokrenuti novu rundu konsultacija o izbornoj reformi posle nasilnih sukoba između policije i prodemokratskih aktivista tokom vikenda i pozvao stanovnike metropole da se ne priključuju ilegalnim protestima.

Leung, međutim nije dao vremenski okvir za konsultacije, dok je policija postavila barikade na gradskim ulicama da bi blokirali na hiljade prodemokratskih demonstranata koji su opkolli sedište gradske vlade da bi ubrzali planove da “ugase srce globalnog finansijskog čvorišta”.

Lider Hong Konga pozvao je stanovnike metropole da se ne priključuju “ilegalnim protestestnim aktivnostima”, prenela je agencija Rojters.

To je bio prvo njegovo obraćanje demonstrante, od kada su studenti pokrenuli demonstracije prošlog ponedeljka tražeći veću demokratiju i zahtevajući da se Leung sretne s njima i razgovara o izbornim reformama.

Kineska vlada je uverena da vlasti Hong Kong mogu da se nose sa demonstracijama u skladu sa zakonom, javili su kineski državni mediji.

Portparol Kancelarije Hong Konga i Makau kinskog Državnog saveta naveo je za agencija Sinhua da se “Peking čvrsto protivi svim ilegalnim aktivnostima koje bi mogle da podriju vladavinu zakona i ugrožavaju `socijalni mir` i nudi svoju snažnu podršku vladi Hong Konga”.

Lideri i pristalice pokreta “Okupirate centar s ljubavlju i miroljubivo”, od kojih su mnogi nose plastične odeću s rukavima i naočare kao odbranu od eventualnog ispaljivanja suzavca, pozvali su ostale da se pridruže protestu da bi se izvršio pritisak na Peking da dozvoli slobodne izbore u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997.

vraćena Kini na upravu.

Bivša britanska kolonija postala je poseban administrativni region Kine 1997.

pošto je istekao zakupa posle 99-godišnjeg držanja Novih teritorija – severno od ostrva Hong Kong.

Hong Kongom se upravlja po principi “jedan zemlja, dva sistema” pošto je Kina pristala da da regionu visok stepen autonomije da očuva svoje ekonomske i socijalne sisteme 50 godina od datuma primopredaje Hong Kong iz ruku Londona u ruke Pekinga.

SHARE

Оставите одговор