SHARE

POSLEDNjA zasedanja Skupštine Vojvodine pokazala su da čvrste većine nema i da je vlada Bojana Pajtića na klimavim nogama.

Demokrate su u proteklih oko godinu dana izgubile čak 12 poslanika.

Sa početnih 59 spali su na 47 mandata, a njihovi kadrovi pojačali su SNS (4), NDS (5), Treću Srbiju (2) i SPO (1).

Uporedo sa njihovim osipanjem, topila se i početna skupštinska većina koju su činili upravo DS, LSV i SVM, a koja je brojala čak 77 od 120 poslanika, koliko ukupno ima vojvođanski parlament.

To praktično znači da vlast ima „mršavu“ većinu od četiri mandata, koja je neizvesna jer se spremaju novi preleti iz tabora demokrata.

Na sednici prošlog utorka, demokrate, ligaši i NDS usvojili su strateški važnu Deklaraciju o promenama Ustava, sa svega 64 glasa.

Neka naredna odluka imaće glas manje, jer je u sredu poslanik DS Željko Vidović prešao u SPO i tako stranku Vuka Draškovića uveo u pokrajinski parlament.

Mada iz stožera DS tvrde da je pokrajinska vlada stabilna, a da Pajtić nema razloga da podnosi ostavku i tako otvori vrata vanrednim izborima, tendencija osipanja, sva je prilika, biće nastavljena.

– Vlada Vojvodine koju predvodi DS u fazi je prirodnog urušavanja jer su se usled loše Pajtićeve vladavine urušile i pokrajinske institucije.

Pitanje je dana kada će se istopiti i ova tanka većina – kaže za „Novosti“ Vladimir Galić, poslanik SNS.

Prema saznanjima „Novosti“, minus od četiri mandata, opozicija predvođena naprednjacima mogla bi da namakne ovih dana jer već nekoliko nedelja, na inicijativu grupe poslanika DS, traju tajni pregovori za njihov prelazak u redove koalicije oko SPS, odnosno Ljajićevu SDPS.

– To ne čudi s obzirom na priličnu konfuziju koja poslednjih meseci vlada u redovima demokrata – kaže Pavle Budakov, šef poslaničkog kluba SPS.

Ukoliko se to dogodi, skupštinska većina zavisiće od opredeljenja SVM.

Stranka Ištvana Pastora, naime, već nekoliko meseci ne učestvuje aktivno u koaliciji sa Pajtićem, ali je lider DS ipak uspeo da očuva većinu.

I to pomoću petoro svojih bivših poslanika koji su ranije prebegli u NDS Borisa Tadića.

SHARE

Оставите одговор