Naslovna Svijet Ukrajina: Bodljikava žica na granici prema Rusiji

Ukrajina: Bodljikava žica na granici prema Rusiji

0

MOSKVAOD STALNOG DOPISNIKA KIJEV je zatvorio 16 od 65 graničnih prelaza ka Rusiji a do 30.

oktobra planira završetak prve etape radova na gradnji projekta „Zid“ koji će po oceni Kijeva biti „realna državna granica sa RF“! Predlog za gradnju „zida“ koji bi ogradio Ukrajinu od Rusije dao je milijarder i sada gubernator Dnjepropetrovske oblasti Igor Kolomojski.

Ukrajinski listovi tvrde da je reč o mreži visokoj dva metra, a na vrhu će biti trideset centimetara bodiljikave žice! Gradonačelnik Kijeva, bivši svetski prvak u profesionalnom boksu, Vitalij Kličko, pozvao je nemačku vladu da im prenesu iskustvo građenja Berlinskog zida.

Kličko očigledno ne zna da je vlada Istočne Nemačke sredinom juna 1961.

donela odluku da izgradi zid kako bi zaustavila veliki odlazak svojih građana na Zapad.

I to nije sve kada su akcije protiv Moskve u pitanju.

Na osnovu Zakona o sankcijama protiv Rusije, koji je stupio na snagu 12.

septembra, ukrajinska vlada namerava da na svoj „crni spisak“ stavi čak 209 ruskih kompanija i više od hiljadu osoba! Za sada vladina informativna služba ne saopštava imena ljudi i nazive ruskih kompanija koje će biti pod sankcijama Kijeva.

Tim kompanijama i ljudima biće blokirani računi i imovina u Ukrajini.

Dok traju sankcije oni neće moći da izvuku svoj kapital iz Ukrajine a takođe neće moći da učestvuju na ukrajinskim državnim tenderima.

Više od hiljadu građana Rusije imaće zabranu ulaska u Ukrajinu.

Svima onima za koje se oceni da su „podržavali rusku agresiju, terorizam i okupaciju dela Ukrajine, biće zabranjen ulaz u zemlju“, kaže se u saopštenju.SUSRET LIDERA POMOĆNIK predsednika Rusije Jurij Ušakov nije isključio mogućnost da se uskoro sretnu u Evropi dvojica lidera, ruski predsednik Putin i predsednik Ukrajine Porošenko.

Međutim, datum kada bi se to dogodilo, zasad nije poznat.

A u petak je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk okrivio Rusiju da namerava da „smrzne Ukrajinu“ koristeći svoj adut – prirodni gas! – Osim vojne operacije, Rusija koristi i energetiku kao kartu za obračun.

Glavni cilj Rusije je da organizuje novi konflikt u Ukrajini u vreme dok se zemlja bude smrzavala – objasnio je Jacenjuk.

Za razliku od predsednika Porošenka, koji je u četvrtak kazao da uopšte ne postoji Zakon o specijalnom statusu Donbasa, premijer Jacenjuk je rekao da su imali mogućnost da biraju između „lošeg i jako lošeg rešenja“.

Zato su se vlada i predsednik odlučili za „loše rešenje“.

Na drugoj strani, premijer samoproglašene Luganske republike Igor Plotnicki tvrdi da su se oni dogovorili sa Moskvom oko dostave gasa.MLADI BORCI SVI Ukrajinci moraju sada da prođu dvomesečni „Kurs mladog borca“ i tako postanu spremni da brane zemlju.

Kako je izjavio savetnik ministra odbrane Aleksandar Daniljuk, oni koji prođu spomenuti kurs mogu da nastave vojno obrazovanje ili da uđu u sistem teritorijalne odbrane.

– Nikada Luganska oblast nije bila gubitaš jer su naše fabrike odlično radile, a takođe imamo dosta uglja od kojeg se pravi koks.

Mi možemo normalno da se samofinansiramo – tvrdi Plotnicki.

On ističe da ga ne brinu izjave ukrajinskih političara jer će ranije ili kasnije Luganska oblast postati – deo Rusije.

GASNI TROUGAO MAĐARSKA kompanija FGSZ obustavila je u petak isporuke gasa Ukrajini, što je Budimpešta obrazložila potrebom da poveća svoje rezerve gasa.

Usledila je reakcija Brisela koji je podsetio Mađarsku na obavezu da snabdeva Ukrajinu.

A Kijev, Moskva i Brisel postigli su u petak dogovor da Ukrajina do kraja godine isplati „Gaspromu“ 3,1 milijardu evra duga.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku

Exit mobile version