Naslovna Bosna i Hercegovina Službenici UIO budžet oštetili za 800.000 KM

Službenici UIO budžet oštetili za 800.000 KM

0

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zbog sumnje da su Centru za srce BiH u Tuzli omogućili nezakonit povrat PDV-a, čime je budžet oštećen za skoro 800.000 maraka.

Optužnica je podignuta protiv inspektora Ćamila Haračića, te službenica Kate Bubalović i Dragice Žugić iz Tuzle, zaposlenih u Regionalnom centru UIO BiH u Tuzli, zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.

– Optuženi su da su kao radnici i službene osobe u Grupi za reviziju i kontrolu Sektora za poreze, iskorišćavanjem službenih ovlašćenja i svjesnim kršenjem zakona i propisa, prilikom kontrole zdravstvene ustanove Specijalna bolnica Centar za srce BiH u Tuzli, nezakonito obračunali indirektne poreze. Tako su omogućili nezakonit povrat PDV-a od oko 794.000 KM – saopštilo je u petak Tužilaštvo.

U saopštenju se dodaje da Centar na taj povrat nije imao pravo, jer u periodu na koji se razračun odnosi, nije ni bio u sistemu PDV obveznika, pa je tako ovoj ustanovi omogućena nezakonita imovinska korist u navedenom iznosu, za koju je oštećen budžet i svi građani BiH.

Haračić je optužen da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlašćenja, a Bubalovićeva i Žugićeva za nesavjestan rad u službi.

Portparol UIO Ratko Kovačević rekao je da je UIO u oktobru 2011. godine podnio izvještaj Tužilaštvu BiH u kome se ukazuje na nezakonitosti u tom predmetu.

– Na osnovu tog izvještaja Tužilaštvo je podiglo optužnice – rekao je u petak Kovačević.

U UIO kažu da je riječ o povratu PDV-a za troškove prilikom opremanja i izgradnje ovog objekta.

– Sud BiH će utvrditi da li je optužnica osnovana, ali u samoj Upravi postoje različita mišljenja o tome da li troškove prilikom opremanja i izgradnje ovog objekta treba uvrstiti u povrat ili ne, odnosno da li se pripremne radnje uzimaju u obzir prilikom povrata PDV-a. Inspektor Haračić je smatrao da to može da se uvrsti u sistem PDV-a i da klinika ima pravo na taj novac, odnosno povrat PDV-a – rekao je naš sagovornik u UIO.

Dodao je da su u UIO iznenađeni optužbama službenica Bubalović i Žugić jer njih dvije nisu pominjane u izvještaju koji je otišao Tužilaštvu BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Uz optužnicu, Tužilaštvo BiH predlaže ispitivanje 13 svjedoka i vještaka, a priloženo je i više od 50 dokaznih materijala, kojima će se dokazivati krivica optuženih – poručili su iz Tužilaštva BiH.

Vlasnik
Vlasnik i direktor Centra za srce je dr Emil Kabil, donedavno istaknuti član SBB-a BiH. Centar je otvoren 2008. godine, a na prostoru od oko 10.000 kvadratnih metara nalaze se bolnički, hotelski i rehabilitacioni kompleks. Osim operativnog dijela s odjeljenjem intenzivne njege kapaciteta 12 kreveta, bolnica raspolaže sa 20 superluksuznih soba i 36 kreveta, te dva predsjednička apartmana.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku

Exit mobile version