SHARE

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против три службеника Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ због сумње да су Центру за срце БиХ у Тузли омогућили незаконит поврат ПДВ-а, чиме је буџет оштећен за скоро 800.000 марака.

Оптужница је подигнута против инспектора Ћамила Харачића, те службеница Кате Бубаловић и Драгице Жугић из Тузле, запослених у Регионалном центру УИО БиХ у Тузли, због злоупотребе службеног положаја и несавјесног рада у служби.

– Оптужени су да су као радници и службене особе у Групи за ревизију и контролу Сектора за порезе, искоришћавањем службених овлашћења и свјесним кршењем закона и прописа, приликом контроле здравствене установе Специјална болница Центар за срце БиХ у Тузли, незаконито обрачунали индиректне порезе. Тако су омогућили незаконит поврат ПДВ-а од око 794.000 КМ – саопштило је у петак Тужилаштво.

У саопштењу се додаје да Центар на тај поврат није имао право, јер у периоду на који се разрачун односи, није ни био у систему ПДВ обвезника, па је тако овој установи омогућена незаконита имовинска корист у наведеном износу, за коју је оштећен буџет и сви грађани БиХ.

Харачић је оптужен да је починио кривично дјело злоупотреба положаја или овлашћења, а Бубаловићева и Жугићева за несавјестан рад у служби.

Портпарол УИО Ратко Ковачевић рекао је да је УИО у октобру 2011. године поднио извјештај Тужилаштву БиХ у коме се указује на незаконитости у том предмету.

– На основу тог извјештаја Тужилаштво је подигло оптужнице – рекао је у петак Ковачевић.

У УИО кажу да је ријеч о поврату ПДВ-а за трошкове приликом опремања и изградње овог објекта.

– Суд БиХ ће утврдити да ли је оптужница основана, али у самој Управи постоје различита мишљења о томе да ли трошкове приликом опремања и изградње овог објекта треба уврстити у поврат или не, односно да ли се припремне радње узимају у обзир приликом поврата ПДВ-а. Инспектор Харачић је сматрао да то може да се уврсти у систем ПДВ-а и да клиника има право на тај новац, односно поврат ПДВ-а – рекао је наш саговорник у УИО.

Додао је да су у УИО изненађени оптужбама службеница Бубаловић и Жугић јер њих двије нису помињане у извјештају који је отишао Тужилаштву БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Уз оптужницу, Тужилаштво БиХ предлаже испитивање 13 свједока и вјештака, а приложено је и више од 50 доказних материјала, којима ће се доказивати кривица оптужених – поручили су из Тужилаштва БиХ.

Власник
Власник и директор Центра за срце је др Емил Кабил, донедавно истакнути члан СББ-а БиХ. Центар је отворен 2008. године, а на простору од око 10.000 квадратних метара налазе се болнички, хотелски и рехабилитациони комплекс. Осим оперативног дијела с одјељењем интензивне његе капацитета 12 кревета, болница располаже са 20 суперлуксузних соба и 36 кревета, те два предсједничка апартмана.

SHARE

Оставите одговор