Više hiljada ljudi prošlo je danas ulicama Nice u maršu tišine kako bi odali poštu 55-godišnjem planinaru Erve Gurdelu, koga su pogubili ekstremisti iz Alžira, povezani sa Islamskom državom (IS).

Njegovo pogubljenje čiji je video-snimak postavljen na Internet u sredu pošto je Francuska odbila ultimatum otmičara da zaustavi vazdušne napada u Iraku, izazvao je veliki gnev u Francuskoj.

Povorka u kojoj su bili porodica, prijatelji nastradalog Francuza kao i obični građani išla je ulicama Nice noseći 2.000 postera sa njegovim slikama i 1.000 belih ruža do otvorenog pozorišta gde se od Gurdela u ime svih oprostio njegov kolega planinar, prenosi AFP.

„Zauvek ćemo pamtiti tvoje prijateljstvo“, rekao je on.

Planinara Ervea Gurdela, oteli su u nedelju pripadnici alžirske oružane grupe Džund al-Hilifa, čemu je prethodio poziv Islamske države muslimanima da ubijaju građane iz zemalja umešanih u borbu protiv ekstremista koju predvode SAD, „naročito zlobne, prljave Frnacuze“.

Ubijen je nakon što su pripadnici IS već odrubili glave dvojici američkih novinara i jednom britanskom humanitarnom radniku.

Ostavi poruku