Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov istakao je danas da svako postupanje na međunarodnoj sceni, a pogotovo primena sile radi gušenja pretnje terorizma, treba da se ostvaruje u skladu sa međunarodnim pravom i uz saglasnost zemalja na čijoj teritoriji se te operacije izvode.

Lavrov je na konferenciji za novinare u Njujorku rekao da je u zajedničkom interesu da „makar i naknadno“ koalicija za borbu protiv „Islamske države“ (IS) ostvari takvu saradnju sa vlastima Sirije.

Isključivanje sirijske vlade iz borbe protiv terorizma ne samo da je suprotno međunarodnom pravu, nego i snižava efikasnost te borbe, rekao je on.

Prema Lavrovljevim rečima, odlazak sirijskog predsednika Bašara el-Asada neće rešiti problem i potrebno je odustati od kaprica pri rešavanju takvih kriza, prenela je agencija RIA Novosti.

„Upozoravam i pozivam da se ne upada u iskušenje prostih rešenja – evo nestaće Asad i sve će biti dobro.

Treba se baviti profesionalno tim radom, ne kalkulisati sa vremenom i ličnim simpatijama i antipatijama“, rekao je ruski ministar inostranih poslova.

Lavrov je, takođe, rekao da dijalog o rešavanju konflikta u Siriji ne može biti potpun bez učešća Irana.

Prema njegovim rečima, važno je da se pri rešavanju svakog konkretnog problema vide razlozi koji su ga izazvali.

Podsećajući na situaciju u Iraku, Siriji, Libanu, Libiji i Avganistanu, Lavrov je kazao da se na severu Afrike množe problemi i veoma je važno, osim zajedničkog zadatka borbe protiv terorističke pretnje, dogovarati se o tome kako će se podržavati mirovni i politički procesi.

„Unutaršnja pitanja organizovanja života u državama, treba da se rešavaju širokim opštenacionalnim dijalogom, uz uključivanje svih političkih, etničkih, konfesionalnih grupa odgovarajućeg društva, bez pokušaja da se smišljaju neki scenariji rešenja spolja“, naglasio je on.

Podsećajući na obraćanje generalnog sekretara UN Ban Ki Muna sa govornice GS UN o potrebi striktnog pridržavanja Povelje UN, Lavrov je rekao da Rusija ima ne malo istomišljenika koji smatraju potrebnim traženje zajedničkog pristupa u radu UN.

Šef ruske diplomatije kao dobar primer naveo je odziv na ruski predlog na sednici Saveta bezbednosti UN kojim je predsedavao američki predsednik Barak Obama.

„Okupili smo reprezentativan skup uz učešće zemalja Bliskog istoka i severa Afrike uz prisustvo stalnih članica SB UN i drugih zainteresovanih zemalja, kako bismo sproveli duboku i sistemsku analizu razloga koji su izazvali, izazivaju i nastavljaju da pothranjuju međunarodni terorizam“, kazao je Lavrov.

„Mislim da će takav razgovor biti koristan.

U UN postoji dosta struktura za borbu protiv terorizma, potrebno ih je aktivno i što je najvažnije, ispravno koristiti“, dodao je on.

Govoreći o diskusiji o ograničavanju prava veta u SB UN, Lavrov je izrazio spremnost Moskve da u njoj učestvuje, ali je dodao ona nikuda ne vodi.

„Rusija je spremna da razmatra pravo veta, ali ta diskusija teško da će dovesti do bilo čega.

To pravo fiksirano je u Povelji UN, a za promenu Povelje u tom delu ja ne vidim nikakve šanse“, kazao je šef ruske diplomatije na konferenciji za novinare na marginama 69.

zasedanja Generalne skupštine UN.DVA BRITANSKA AVIONA KRENULA U PRVU MISIJU U IRAKU Dva borbena aviona britanskih Kraljevskih vazduhoplovnih snaga poletela su danas u prvu misiju u Iraku protiv ekstremističke Islamske države, dan nakon što su poslanici parlamenta odobrili vazdušne udare.

Britansko Ministarstvo odbrane je potvrdilo da su dva aviona „tornado“ poletela iz baze u Kipru.

Avioni su, kako je preneo Bi-Bi-Si (BBC), naoružani laserski navođenim raketama i bombama.

Poslanici britanskog parlamenta odobrili su juče vazdušne napade protiv pripadnika Islamske države u Iraku, glasanjem koje je otvorilo put kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu (RAF) da se odmah priključi američkoj vojnoj akciji.

Poslanici su ovu odluku usvojili odnosom glasova 524 prema 43.

Agencije su prenele da se u bazi na Kipru, u pripravnosti se nalazi šest borbenih aviona Tornado GR4, kako bi odmah mogli da se priključe vazdušnim napadima.

Pred glasanje poslanici su pojasnili da neće biti upućivanja kopnenih snaga u Irak, a da priključenje vojnim akcijama u Siriji zahteva dodatnu odluku.

Koaliciji su se juče priključili i Danska i Belgija.

VAZDUŠNI NAPADI NA CILjEVE IS U SIRIJSKOJ PROVINCIJI HOMS Koalicione snage na čelu sa SAD gađale su danas prvi put ciljeve Islamske države (IS) u centralnoj sirijskoj provinciji Homs, pošto je Vašington saopštio da u kontinuitetu izvodi vazdušne napade, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Meta je prvi put bio grad Minbedž, istočno od drugog po veličini grada Alepo, kao i više ciljeva u uporištu džihadista u provinciji Raka, saopštila je Opservatorija, a preneo AFP.

„Američko-arapska koalicija je prvi put gađala baze Islamske Države u istočnoj pustinji provincije Homs“, rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

U istočnoj provinciji Alepo, koalicione snage su pogodile nekoliko ciljeva džihadista u Minbedžu, saopštila je Opservatorija koja ima široku mrežu aktivista i lekara na terenu.

Koalicione snage gađale su i grad Raka u kome je sedište džihadista, saopštila je ova grupa.

„Najmanje 31 eksplozija čula se u gradu Raka i okolini“.

Napadi su izvedeni i oko grada Tabka kao i nekoliko kampova za obuku.

SAD i njeni arapski saveznici počeli su vazdušne napade na Islamsku Državu i druge položaje džihadista u severnoj i istočnoj Siriji u utorak.

KERI: SAD NE POKUŠAVAJU DA POMOGNU ASADU Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da američki rat protiv islamskih militanata nema za cilj pomaganje sirijskom predsedniku Bašaru el-Asadu da ostane na vlasti, ističući da je „Asad odavno izgubio legitimitet“.

„U ovoj kampanji nije reč o pomaganju predsedniku Sirije Bašaru Asadu“, naveo je Keri za „Boston gloub“ (Boston Globe).

„Mi nismo na istroj strani kao Asad – u stvari, on je magnet koji je privukao strane borce iz desetine zemalja u Siriju“, istakao je američki državni sekretar, prenosi frans pres.

francuska novinska agencija je javila, pozivajući se na neimenovanog vojnog zvaničnika, da je američko vazduhoplovstvo peti dan zaredom izvelo bombardovanje ekstremista „Islamske države“ (IS) u Siriji.

„Mogu da potvrdim da su u toku američke vazdušne operacije u Siriji“, rekao je taj zvaničnik, zahtevajući anonimnost.

Centralna komanda američke vojske na Bliskom istoku nije saopštila nikakve detalje o najnovijim napadima iz vazduha, navodi AfP.

Agencija podseća da je američki sekretar za odbranu Čak Hejgel rekao u petak da su ratni avioni američke i arapske koalicije izveli više od 40 bombaških napada ove sedmice protiv IS, uključujući napade na rafinerije pod kontrolom te grupe.

Ostavi poruku