Naslovna Košarka Košarkašice ubedljive na startu SP

Košarkašice ubedljive na startu SP

0

OD IZVEŠTAČA „SPORTA“: ISTANBULIstorijski debi iz snova! Mogli smo da želimo i sanjamo, ali ni da smo najmaštovitiji i najkreativniji ovo ne bi “izrežirali”.

Međutim, najvažnije je da to može i ume selektorka srpske reprezentacije Marina Maljković.

Njene igračice su, malo je reći, zablistale na srpskoj planetarnoj premijeri za anale.

Lepo je rekla Maljkovićeva, “sve je negde gore zapisano”, kao i to da 33.rođendan obeleži na istorijskom debiju Srbije na SP.

Naravno, ništa nije slučajno, pa ni trijumf nad reprezentacijom Angole, u Istanbulu, gradu “nasledniku” drevnog Konstantinopolja, na Krstovdan, jer predanje kaže da je Isusov krst našla našla carica Jelena, majka cara Konstantina…

Reći će možda neko, ma dajte ljudi, to je Angola.

Ipak, sećamo se da je njihov muški tim nekada znao da pobedi naš.

Takođe, ne bi trebalo zaboraviti da su naše devojke igrale protiv atletski moćnijih rivalki, a i da startni susret na velikom takmičenju uvek nosi specifičnu težinu.

Ali, Marinine ratnice ne priznaju rizike takve vrste.

Kako su i obećale, zaigrale su od početka hrabro, ako zanemarimo svega nekoliko minuta početne nervoze.

A pribojavanje za sudbinu Srpkinja na ovom meču potrajalo je još koji minut, a sve ostalo bilo je najlepša pesma.

Rapsodija i pobednički ples srpksih gracija u čuvenom istanbulskom “Abdi Ipekčiju”.

Nije bilo prijatno kada su rivalke povele 3:0, sjajnom trojkom, visokog luka i “bez koske”, a našim igračicama se stegle ruke.

Ali samo na kratko su Angolke ličile na Amerikanke, a kasnije samo po stasu.

Krenula je potom srpska rušilačka mašinerija, koju je pokrenula Ana Dabović, pa razradila Jelena Milovanović, a ubrzala Tamara Radočaj, čiji poeni su doveli tim Srbije na plus 10 (18:8, 10.minut).

Nisu naše devojke pokolebale ni dve trojke igračice slavnog fudbalskog prezimena, Euzebio, već su dodale gas i odmakle na plus 20 (32:12, 15.minut).

Tada su harale Dajana Butulija i sjajna Jovana Rad.

I šta dodati o svemu kada je na semaforu bilo 26 poena više za nas, šansu je dobila i devetnaestogdišnja debitantkinja Sanja Mandić.

Nije poentirala, ali su zato njene saigračice poslale tim Angole u svlačionicu na veliki odmor da se “smrzava” na minus 28, sa postignutih preskromnih 18 poena za poluvreme.

Nastavak meča je bio overa dominacije Srpkinja, predale su se rivalke, a bogami i njihovi brojni, šaroliki, simpatični navijači.

Priliku za razigravanje i poigravanje Marinine “bele čigre” sa loptom iskoristile su na pravi način i stigle do maksimalnih plus ! I šta reći, osim – vau, kakav debi Srbije! I Srbije i mlađane supertalentovane Mandićeve, koja je ušla u igru u 38.minutu i postigla trojku.

I to za stotku – 100:42! I sve se naše upisaše u istoriju! Ništa, to je to, reči su suvišne.

Amerikanke su sledeće…

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku

Exit mobile version