Vehabijski vođa i osnivač vehabijskih zajednica u Gornjoj Maoči i Gornjoj Dubnici Nusret Imamović, koji se nalazi na ratištu u Siriji i kojeg je Stejt department stavio na listu najopasnijih svjetskih terorista, biće uhapšen čim se pojavi u BiH.

U Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) naveli su da je Imamović već duže vrijeme pod istragom i da raspolažu informacijama da se od decembra prošle godine nalazi na sirijskom ratištu. Portparol SIPA Kristina Jozić kaže da imaju obavještajne podatke da Imamović učestvuje u oružanim sukobima u Sitiji.

– Ako se vrati u BiH, SIPA će u saradnji s Tužilaštvom preduzeti zakonom predviđene mjere. Radi prevencije i dokazivanja krivičnih djela terorizma, stalno prikupljamo obavještajna saznanja o tome – kaže Jozićeva.

Imamovića je Stejt department stavio na listu deset specijalno označenih terorista zbog njegovog angažmana u Siriji. Sva njihova imovina u SAD biće blokirana a američkim državljanima zabranjeno je da sarađuju s njima i da im pomažu. Imamoviću je centar iz Beča dao zadatak da ujedini sve vehabije iz BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore i sa Kosova koji ratuju u Siriji.

Ostavi poruku