Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov izjavio je da je poslanici Evropskog parlamenta Rebeki Harms zabranjen ulazak u Rusiju i da je na ruskoj „crnoj listi“, sačinjenoj kao odgovor na stavljanje na spisak sankcija EU prilično velike grupe poslanika ruske federalne skupštine.

„Neki pitaju zašto ti spiskovi nisu javni, zašto se ne objavljuju.

Pa, takva je naša praksa u datom slučaju.

Da se gospođa Harms ili njeni predstavnici obratili meni ili mojim saradnicima, mi bismo im savetovali da se uzdrže od puta“, rekao je kasno sinoć Čižov.

Prema njegovim rečima, ljudski je moguće saosećati sa Harmsovom koja je morala neko vreme da provede na moskovskom aerodromu „Šeremetjevo“ pre nego što se vratila natrag, ali „sve u svemu, ona tamo nije bila tako dugo – tri i po sata“.

Komentarišući, kako je rekao „emocionalne reakcije“ u Briselu i izjavu predsednika EP Martina Šulca da je zabranjivanje ulaska poslanici „potpuno nedopustivo“, Čižov je rekao da je „odluka EU o zabrani ulaska grupi ruskih parlamentaraca još nedopustivija, jer je to bila politička akcija, dok je ruska lista zabrane čisto uzvratna mera“.

Šef ruske misije u Briselu je rekao da je nemačka poslanica i kopredsednica poslaničke grupe Zelenih u EP odlučila da putuje u Moskvu radi praćenja sudskog procesa ukrajinskom pilotu Nadeždi Savčenko, optuženoj za špijunažu i saučestvovanje u akcijama koje su izazvale pogibiju ruskih novinara.

„Zašto je gospođa Harms koristila pritom nemački diplomatski pasoš, a ona je koliko shvatam u ovom slučaju putovala kao privatno lice, u svakom slučaju nije imala mandat EP – to ostavljam njoj na savest“, rekao je Čižov a prenosi Itar-Tass.

Budući da ima diplomatski pasoš ona je mogla da u Rusiju uđe bez vize, zato nije ni tražila rusku vizu, a da je imala drugi pasoš, tražila bi vizu i bila bi odbijena, jer je na „crnoj listi“, rekao je ruski diplomata, naglašavajući da zabranjivanje ulaska nema veze sa slučajem Savčenko.

Ostavi poruku