NAPREDNjACI se polako bliže cifri od 100 opština i gradova u kojima samostalno ili sa drugim strankama drže kormilo, a talas preslikavanja republičke vlasti na lokal se ne zaustavlja.

SNS vlada u tačno 80 opština i 14 gradova, dok socijalisti, prema podacima Branka Ružića, šefa Izvršnog odbora, učestvuju u vlasti u oko 80 odsto lokalnih samouprava (u Srbiji, bez KiM ima 150 opština i 24 grada).

S druge strane, po principu domino efekta, demokrate su u protekle dve godine izgubile vlast u skoro polovini opština koje su osvojili na majskim izborima 2012.

Prema podacima iz DS, oni su ostali bez čelnih pozicija u 35 opština i trenutno imaju vlast u 50 lokalnih samouprava.

Naprednjaci su do sada „preuzeli“ Šid, Blace, Despotovac, Žitište, Vlasotince, Požarevac, Kruševac, Smederevo, Lajkovac, Obrenovac…

Talas rokada posebno je zapljusnuo Vojvodinu.

Prethodnih meseci je SNS sa koalicionim partnerima SPS i SVM, i uz pomoć preletača iz DS i LSV Nenada Čanka, preuzeo vlast od demokrata u Novom Sadu, Šidu, Zrenjaninu, Kuli, Rumi, Bečeju, Malom Iđošu, Pećincima, Novoj Crnji, Kikindi, Subotici, Baču, Somboru…U ALEKSANDROVCU PET ROKADA APSOLUTNI rekorder u promenama vlasti u protekle dve godine je opština Aleksandrovac, gde je čak pet puta promenjena vladajuća struktura.

Trenutno većinu ima GG Pokret za Župu – DS, ali u vlasti participiraju i članovi SNS.

U Mionici lokalna vlast je tri puta menjana, a trenutno je čine SPS, NS, SRS i nekoliko bivših odbornika SNS.

Preciznu mapu lokalne vlasti u Srbiji teško je utvrditi, jer je u nekim sredinama vlast menjana i po nekoliko puta, partneri su se svađali pa mirili, cepale se partije, a odbornici gotovo svakodnevno „presvlačili“ stranačke dresove.

Nisu retkost ni opštine u kojima su, zbog osvajanja vlasti, stranke sklapale „političke brakove“ koje su njihove centrale zabranile.

Tako su naprednjaci u Bajinoj Bašti izgurali DS iz vlasti i napravili koaliciju sa radikalima i DSS.

A ljuti rivali SNS i DS prevazišli su sve razlike u Ćupriji i Vladičinom Hanu, gde su naprednjaci „zamenili“ socijaliste demokratama.

Ima i obrnutih slučajeva, da su naprednjaci gubili vlast zbog „neverstva“ socijalista, na primer u Ivanjici, Valjevu, Krupnju, Malom Zvorniku…

Jedino uporište u Srbiji koje su demokrate „preotele“ naprednjacima je Titel, gde je DS u julu uspeo da napravi novu većinu sa članovima URS, SPS i jednim prebegom iz SNS, i smeni opštinske čelnike.

Radomir Nikolić, šef IO SNS, i njegov kolega iz SPS, Ružić, poručuju da ove stranke ne insistiraju na prekomponovanju vlasti na lokalnom nivou po svaku cenu, ali da se trude da gde god postoji matematička kombinatorika formiraju vlast zbog boljeg funkcionisanja tih samouprava.

Ostavi poruku