Severnokorejski mediji su potvrdili da je predsednik te zemlje Kim Džong – un bolestan.

Lider Sjeverne Koreje tri sedmice nije viđan u javnosti i nije bio prisutan na jednom važnom državnom skupu, zbog čega su se javile glasine da je bolestan – što su danas potvrdili i državni mediji.Kako piše američki Si-En-En (CNN), Kim je bio odsutan sa sednice Vrhovne narodne Skupštine, severnokorejskog parlamenta na koji dolaze zvaničnici Komunističke partije, vojske i raznih nacionalnih organizacija.

Među državnim rukovodiocima koji su sedeli na bini, jedno mesto je upadljivo bilo prazno.

Kako danas piše Čajna dejli, severnokorejski mediji su potvrdili da je Kim bolestan, pa su ponovo prikazali jedan raniji snimak sa vođom koji hramlje.

„Maršal naš, uprkos bolesti, nastavlja pun žara da prati stazu vođenja naroda“, rečeno je stanovnicima Severne Koreje u TV prilogu koji se bavio vođinim zdravljem a prikazan je 25.

septembra.

Time je, piše Čajna dejli, potvrđeno da je Kim bolestan, ali bojazni nisu uklonjene.

Raniji medijski izvještaji su sugerisali da je Kimovo zdravlje možda izloženo ozbiljnoj opasnosti zbog gojaznosti i da mladi vođa previše konzumira ementaler, švajcarski sir.

Prema navodima agencije Itar-Tasa, video sa bolešljivim vođom kao da potiče sa istog događaja koji je javnosti prikazan u julu ove godine, a to je bila Kimova poseta Palati sunca.

Poslednji televizijski snimak sa Kimom bio je prikazan 3.

septembra, i on je tada prikazan kako prisustvuje nekom koncertu u pratnji svoje žene.

U međuvremenu, na televiziji nije bilo reči o njegovim posetama fabrikama, zemljoradničkim gazdinstvima i vojnim jedinicama, a takvi materijali su, kako piše britanski Telegraf, prikazivani desetine puta mesečno.

Ni zvanična severnokorejska gencija KCNA se ne oglašava, piše Čajna dejli.

Ostavi poruku