ALBANSKI navijači u Humskoj 14.

oktobra.

I dalje deluje prilično apstraktno, ne i nemoguće.

Najave novinske agencije „Naše Preševo“ o dolasku 2.000 albanskih navijača na stadion Partizana bi mogle da se obistine, a za tako nešto je dovoljno samo da Fudbalski savez Albanije podlegne pritisku svojih navijača.

Od trenutka kada je postalo jasna da će Srbija i Albanija odigrati dve utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016, poseban akcenat iz poznatih razloga je stavljen na organizaciju ovih utakmica.

Jasno je da su i Beograd i Tirana sposobni da obezbede sigurnost pristalicama gostujućih fudbalera.

Ipak, baš zbog specifičnosti situacije idealno bi bilo da se ponovi zabrana iz prethodnih kvalifikacija kada su se u istoj grupi našli Srbija i Hrvatska.

– Odmah posle žreba smo razgovarali o organizaciji obe utakmice i jasno je da postoji želja svih nas da sve protekne u fer i korektnoj atmosferi, bez najmanjeg incidenta.

Naravno, svesni smo da te utakmice nose poprilične rizike i niko ne bi želeo da bilo šta utiče na dešavanja na terenu i van njega – kaže generalni sekretar FSS Zoran Laković.

Ideja iz neformalnih razgovora vođenih tom prilikom pretvorila se pre nekoliko dana i u konkretnu reakciju čelnih ljudi srpske kuće fudbala.LIGA NACIJA OD 2018.BLIŽI se kraj prijateljskim utakmicama nacionalnih timova.

Pred Izvršni komitet UEFA je stigla preporuka da se od 2018.

igra Liga nacija u terminima prijateljskih mečeva, takmičenje koje će se igrati u četiri kvalitetne grupe (A, B, C i D).

– Detalji su još u razradi, a plan je da pobednici grupa u kojima će se naći 12, 12, 16 i 14 selekcija dobiju „vajld kard“ za učešće na Evropskom prvenstvu 2020.

i na taj način bi i „mali“ imali prolaznost ka završnom turniru.

Ostala mesta popunile po dve prvoplasirane selekcije iz deset kvalifikacionih grupa – objašnjava Laković.

– Uz saglasnost bezbednosnih struktura UEFA i u dogovoru sa našom policijom, predložili smo Fudbalskom savezu Albanije da se utakmice u Beogradu i Tirani igraju bez prisustva gostujućih navijača.

Naravno, u slučaju da tako bude, savezi bi dobili samo protokolom predviđene ulaznice za članove delegacije.

Odgovor iz Tirane još nije stigao, a Laković procenjuje da bi stav FS Albanije u pisanoj formi trebalo da se nađe na stolu u našem Savezu početkom naredne nedelje.

– Sve je njihovim rukama, UEFA nije u mogućnosti da u ovakvim situacijama naloži savezima kako će da reaguju, već samo može da da preporuku.

Pretpostavljam da i kod Albanaca preovladava razmišljanje da je bolje ne trošiti dodatnu energiju na stvari oko terena, već da fudbal bude u centru pažnje.

Ukoliko usledi negativan odgovor na zahtev o izostanku gostujućih navijača, FSS će morati da pojača sve aspekte organizacije utakmice.

– U tom slučaju ćemo biti nemoćni da učinimo bilo šta, moraćemo da dodelimo Albancima pet odsto ulaznica i razrađujemo plan.

Tražićemo podatke o svakom navijaču koji bude dolazio, ali o tom – potom.

Da vidimo prvo kakva će biti odluka FS Albanije – zaključio je prvi operativac FSS.SVE TEŽE “SITO“ ZA MLADESASTANCI koje je Zoran Laković imao u okviru UEFA iznedrili su dva konkretna i interesantna rešenja za budućnost reprezentativnog fudbala.- Od narednog ciklusa na Evropskom prvenstvu mladih učestvovaće 12 reprezentacija.

Kvalifikacije će se igrati u devet grupa, odakle na završni turnir idu samo pobednici.

Uz domaćina, preostala dva mesta popunjavaju pobednici baraža koji igraju četiri najbolje drugoplasirane selekcije.

Prvenstvo će se igrati u Bugarskoj ili Poljskoj – kaže Laković.

Ostavi poruku