NAFTNI putevi u Iraku i Siriji, koje su zaposeli džihadisti Islamske države (ID), koristeći ih kao glavni izvor finansiranja oko 31.000 „boraca“, bili su glavna meta napada koalicije protiv ekstremnih islamista.

Bombardovano je 12 rafinerija u Siriji koje su u rukama ekstremista.

Napade su tokom noći izveli američki, saudijski i bombarderi Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ubijeno je 14 boraca Islamske države, među kojima i bosanskohercegovački državljanin Ramo Pazara, za koga portali bliski terorističkoj Islamskoj državi navode da je bio jedan od komandanata.

Većina od preko 140 džihadista ubijenih u vazdušnim napadima na ciljeve Islamske države (IS) u Siriji bili su stranci, saopštila je juče Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Većina ubijenih su bili državljani drugih arapskih zemalja, ruske republike Čečenije, Turske, kao i nekih evropskih zemalja, saopštila je ta nevladina organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Prethodno je Pentagon saopštio da SAD i njihovi arapski saveznici treću noć zaredom izvode vazdušni udari na ciljeve u Siriji protiv terorista IS.

Portparol Pentagona je izjavio za američku TV stanicu Si-En-En da su koalicione snage pogodile 12 ciljeva, uključujući naftne rafinerije koje donose dva miliona dolara dnevno pripadnicima Islamske države.

Američki predsednik Barak Obama tvrdi da će SAD uništiti „mrežu smrti“ Islamske države.METE PARIZ I SAD ISLAMSKA država planira da, u znak odmazde zbog vazdušnih udara, napadne podzemne železnice u Americi i Parizu, tvrdi irački premijer Haider el Abadi.

Francuska policija podigla je mere opreza u pariskoj podzemnoj železnici, ubrzo pošto je irački premijer upozorio Zapad da radikalni islamisti planiraju napad na Pariz i SAD.

Ipak, zvaničnici u Vašingtonu tvrde da SAD nema informacije o napadima, ali je njujorška policija podigla nivo bezbednosti oko tunela, mostova i železničkih stanica.

G.

N.

Istovremeno je američka ambasada u Turskoj pozvala svoje državljane da budu oprezni, jer postoji mogućnost terorističkih napada kao odmazda za vazdušne napade SAD protiv džihadista ID u Iraku i Siriji.

Iako nema informacija o specifičnim opasnostima, ambasada je zatražila od Amerikanaca oprez u istočnim i jugoistočnim turskim provincijama, gde postoji velika opasnost od odmazde.Kurdske snage na severu Sirije zaustavile su napredovanje džihadista prema Kobani, odakle je od zuluma ID u Tursku pobeglo više od 100.000 Kurda.

VEHABIJA IZ BiH NA LISTI TERORISTA AMERIČKI Stejt department stavio je vođu najveće vehabijske zajednice u BiH Nusreta Imamovića na listu terorista zbog njegovog angažmana u Siriji.

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da je Imamović „bosanski teroristički lider koji deluje u Siriji“.

On je po dolasku u Siriju aktivno podržao nasilni ekstremizam i veruje se da se sada bori na strani grupe „Al-Nusrah front“.

Imamović je 28.

decembra 2013.

godine ilegalno napustio BiH kako bi se priključio džihadu u Siriji.

Ostavi poruku