SHARE

KADA presude protiv četvoro saputnika iz „mini kantrimena“ za čijim je volanom sedeo Marko Milićev, osumnjičen da je na Brankovom mostu u Beogradu usmrtio Luku Jovanovića (21) postanu pravnosnažne, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija montiraće im nanogvicu, a broj onih koji ovako služe kaznu dostići će 240! Sud je svima koji u ovom trenutku oko noge imaju elektronski odašiljač, njih 236, izrekao kaznu do godinu dana zatvora, i odredio da mogu da je izdržavaju u prostorijama u kojima stanuju.

Zakon o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera pokazuje da ovi osuđeni neće sve vreme biti iza „kućnih rešetaka“, pa će tako i Milićevljevi saputnici Nikola Lepen, Dana Manevski Milica Novaković i Bojana Petrović moći da idu na posao pod uslovom da krivično delo za koje su osuđeni nije u vezi sa radom.

– Iako, generalno govoreći, ne smeju da napuštaju stan, osuđeni mogu i da se školuju, da izlaze na ispite, da se odazivaju na pozive državnih organa, idu na redovne lekarske preglede ili na bolničko lečenje.

Ukoliko se osuđeni bavi poljoprivredom kao stalnim poslom, biće mu dozvoljeno da obavi sezonske poljoprivredne radove – objašnjavaju „Novostima“ u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, i navode da ako osuđeni želi da iskoristi neko od ovih prava, podnosi molbu direktoru Uprave.

Pre toga, povereniik proverava da li je molba osuđenog osnovana, i ukoliko jeste, direktor Uprave izdaje dozvolu.

O „papiru“ za napuštanje prostorija obaveštavaju se sud i lokalna policijska uprava.

Ako je osuđeni bolestan, i na stacionarnom je ili banjskom lečenju koje je duže od 15 dana, izvršenje kazne se prekida dok to lečenje traje.

Kazna, kažu u Upravi, nastavlja da teče kada prestanu razlozi zbog kojih je prekinuta, ili kada se utvrdi da osuđeni zloupotrebljava prekid.

Ceo sistem elektronskih nanogvica sa odašiljačima, Srbija je dobila pre nekoliko godina kao donaciju Evropske unije.

Prednosti ove kazne, ukazuju u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija, su što je osuđeni sa porodicom umesto sa ostalim osuđenicima koji bi mogli loše da utiču na njega.

– Dnevno se po osuđeniku uštedi između 1.000 i 1.500 dinara na ime troškova smeštaja, hrane, obezbeđenja.

U ovom slučaju smanjuje se i preopterećenost zatvorskih kapaciteta – kažu u Upravi.

Među najpoznatijim osuđenicima na kućni zatvor je pevačica Svetlana Ražnatović koja je nanogvicu nosila osam meseci zbog malverzacija oko prodaje fudbalera Obilića.

Inače, oprema za kućni zatvor koristi se i za kućni pritvor kojim se obezbeđuje prisustvo okrivljenih.

OTIŠAO NA SVADBU OD 2010.

godine, kada su prvi osuđenici počeli da nose elektronske nanogvice, do danas, samo devetorica su prekršila pravila.

Jedan od njih je otišao na svadbu bez dozvole direktora Uprave.

U takvim slučajevima, odmah se obaveštava sudija koji je doneo prvostepenu presudu koji odmah, a najkasnije u roku od 24 sata, izdaje poternicu i šalje osuđenog u zatvor.

Pored ovakvih razloga, izlazak se zabranjuje i kada se utvrdi da su neistiniti podaci iz molbe osuđenog i kada on zloupotrebljava dozvolu za napuštanje prostorije.

SHARE

Оставите одговор