NjUJORK – Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je u sredu u Njujorku da su šanse Kijeva da ostvari kontrolu nad Krimom male dok je Vladimir Putin predsednik Rusije, poručujući i šefu ruske države da „nikada neće dobiti bitku protiv ujedinjenog ukrajinskog naroda“, prenele su ukrajinske i ruske agencije.

„Dok je Putin na vlasti, to će biti teško uraditi, ali to neće biti večno“, rekao je Jacenjuk u njujorškom Savetu za međunarodne odnose, izražavajući uverenje da će Ukrajina „obnoviti kontrolu nad istokom Ukrajine i Krimom“, prenela je agencija UNN.

Obraćajući se prvog dana plenarne diskusije u Generalnoj skupštini UN, ukrajinski premijer je izneo niz optužbi na račun Rusije i završio desetominutni govor otvorenim obraćanjem Putinu, preneo je Ukrinform.

„Gospodine Putin, vi možete da pobedite u borbi protiv vojske, ali nikada nećete dobiti bitku sa ujedinjenim ukrajinskim narodom“, rekao je Jacenjuk, koji je istakao da sankcije Rusiji ne treba ukidati dok Kijev ne obnovi kontrolu nad Krimom i istokom Ukrajine i da će za rešavanje konflikta biti korišćen i diplomatski i vojni put.

„Smatramo da su sankcije put ka početku stvarnih pregovora i način za dostizanje realnih dogovora.

Molimo naše partnere da ne ukidaju sankcije sve dok Ukrajina ne ostvari kontrolu nad čitavom svojom teritorijom“, rekao je Jacenjuk a preneo je Itar-Tass.

Jacenjukovo istupanje za govornicom GS UN kritikovao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin, nazivajući ga „melodramatičnim obraćanjem“ Putinu, navodi ruska agencija.

„Umesto da se bavi mnogobrojnim problemima svoje zemlje koja se približava ekonomskom kolapsu, čudno je da je premijer Ukrajine doputovao u Njujork da bi kasno uveče istupio pred polupraznom salom GS.

Čudno je i to da je njegov govor završen melodramatičnim obraćanjem predsedniku Rusije“, kazao je šef ruske misije pri Svetskoj organizaciji.

„Jacenjuk je verovatno zaboravio da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko, koji u poslednje vreme održava intenzivan dijalog sa predsednikom Putinom.

Dijalog koji omogućuje sprovođenje nedavnih dogovora iz Minska, koji će, kako se nadamo, otvoriti put rešavanju duge krize u Ukrajini“, rekao je Čurkin.

ŠEVČENKO: NEĆE BITI MOGUĆE ODRŽATI PARLAMENTARNE IZBORE U UKRAJINI Poslanik ukrajinske „Domovinske stranke“ Andrej Ševčenko ističe da neće biti moguće održati parlamentarne izbore, zakazane za 26.

oktobar, u delovima zemlje pod kontrolom „Rusa“, te ocenjuje da bi podizanje zida između Ukrajine i Rusije bio na simboličnom nivou „odgovarajuća poruka“.“Ne možemo održati nikakve izbore pod ruskim Kalašnjikovima.

Nadam se da će to biti moguće ranije ili kasnije i da parlament može biti potpun.

Do tada će neka mesta u skupštini ostati neupražnjena“, objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku „Standard“ dodajući da se radi o 12 okruga na Krimu i 14 u regionu Donjecka i Luganska.Ševčenko je, na pitanje koji stav ima u vezi „anti-terorističke operacije“ Kijeva, rekao da se radi o ratu, koji je podstakla Rusija, o novom načinu rata, koji ne stavlja samo Ukrajinu pred nove izazove već čitav kontinent.Na konstataciju da su nevladine organizacije obe strane optužile za kršenje ljudskih prava on je kazao da se u vreme rata naravno dešavaju loše stvari.Istovremeno je ukazao da Ukrajina ima vojni sud, koji se bavi poštovanjem zakona u ratu, te naglasio da je neophodno da se kazne zločini, na kojoj god strani se oni dogodili.Ševčenko je izrazio pesimizam da će tampon zona, koja je dogovorena u Minsku, doneti mir, rekavši da se predsednik Rusije Vladimir Putin neće zadovoljiti Donjeckom i Luganskom.“Voleo bih da vidim da funkcioniše mirovni plan, ali verujem da bi trebalo ovaj kratak vremenski period mirovanja oružja iskoristiti za pripremu i osiguranje da možemo odbraniti zemlju od Putina“, poručio je on.Vezano za zid između Rusije i Ukrajine Ševčenko je naglasio da to naravno nije rešenje, da može da pomogne u vreme mira, ali zasigurno ne u vreme rata.“Jedan zid sigurno ne može zaustaviti rusku vojsku.

Na simboličnom nivou zid upućuje Putinu odgovarajuću poruku, ali ne rešava konflikt“, uveren je on.Ševčenko je, takođe, uveren da će kad tad Krim ponovo biti deo Ukrajine, dodajući da svet ne može jednostavno gledati kako jedna zemlja prisvaja deo druge države.Takođe on je izneo protivljenje novom zakonu o autonomiji za istok, objasnivši da predviđa amnestiju kojom se ne bi sledili zločini „separatista“ i omogućilo da se kandiduju na regionalnim izborima u decembru.

Ostavi poruku