USTAV je veoma složena i ozbiljna stvar za koju ne bi smeli da budu presudni odnosi tipa ko je s kim partner a ko opozicija, pošto je reč o pitanjima koja su trajnija i značajnija nego aktuelna partnerstva.

To za „Novosti“ poručuje Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM, čija stranka prekjuče na burnoj sednici pokrajinskog parlamenta nije stala uz partnere iz DS, LSV i NDS, odbivši da podrži Deklaraciju o ustavnim promenama.

* Zašto niste podržali Deklaraciju? – Činjenica da je u proteklih oko 150 godina u proseku na svakih 17 godina Ustav menjan iz korena, govori da su te promene uvek rađene naprečac, za dnevnopolitičke potrebe.

Treba o Ustavu pokrenuti široku društvenu raspravu u kojoj se neće žigosati neistomišljenici, kao što je bilo u utorak na sednici Skupštine Vojvodine.

* Šta je sporno u tekstu? – Ima mnogo spornih stvari, jer taj dokument odražava mišljenje samo dela Skupštine Vojvodine.

Nejasno je kako predlagači doživljavaju pitanje finansiranja i svojine pokrajine.

* Za dokument su glasala svega 64 od ukupno 120 poslanika.

Znači li to da je pokrajinska vlada praktično pala? – Mnogi to tvrde zbog dnevnopolitičkog bildovanja rejtinga.

To pitanje većine se stalno potencira, a za mene je aktuelnije – hoćemo li uspeti neka pitanja izvući iz dnevnopolitičkog sukobljavanja, sesti i razgovarati.

* Je li vaš koncept koncentracione vlade osuđen na propast, ako je DS od početka protiv nje, dok SNS želi tehničku vladu? – Za razliku od javno izrečenih stavova u razgovorima sa strankama, u koje nije uključena javnost, nema zabetoniranih stavova ni na jednoj strani.

* Znači li to da je moguć dogovor SNS i DS? – Ne mogu s potpunom sigurnošću da tvrdim da će dogovor biti postignut, ali su velike šanse.

Ostavi poruku