SRBIJA se nalazi usred temeljnih reformi.

One se odigravaju u zakonodavnoj i u praktičkoj sferi.

Narodna skupština donosi odluke koje na suštinski nov način profilišu naše društvo, pripremaju ga za izlazak iz dugotrajne krize i stvaraju preduslove za otpočinjanje razvojne faze.

Ništa manje značajno je i raskidanje sa nasleđenim oblicima upravljanja u svim sektorima i na svim nivoima društva.

Upravljačke strukture, političke i profesionalne, ne prihvataju promene uvek lako.

Ponekad je razlog gubitak privilegija, a svakako treba imati u vidu i jednostavnu naviknutost na postojeće oblike ponašanja.

Međutim, potpuna novost je da opseg i dubina reformskih rezova imaju saglasnost velike većine građana Srbije.

Od očigledne spremnosti da se solidarno podeli teret antikriznih mera, još značajnije je da je stvoren snažni osećaj da smo zajednica koja plovi na istom brodu i da se vlada Republike Srbije opredelila za strategiju koja je primerena okolnostima i koja je apsolutno izvodljiva.

Zrelost Srbije pokazuje se u demokratskoj raznovrsnosti političkih opcija i društvenih činilaca koji prepoznaju i, samim tim, jačaju kapacitet ove strategije.

Govoreći u duhu utemeljivača moderne demokratije, ovo razdoblje je – rađanje opšte volje za izgradnju nove i uspešne Srbije.

Veoma retko, ili gotovo nikada u novijoj istoriji, nije se dogodilo da politiku Vlade Srbije podjednako pozitivno ocenjuju naši građani i međunarodna zajednica.

Još je izuzetnije i dragocenije da je potvrde za dobro kormilarenje u uzburkanim međunarodnim vodama Vlada dobila od međusobno suprotstavljenih učesnika dramatičnih događaja kao što je ukrajinska kriza.

Reč je zapravo o novom geopolitičkom pozicioniranju.

Da bi se ostvario napredak, potreban nam je predah.

Vlada ga je obezbedila delikatnom geopolitičkom metodom podjednakog partnerstva.

Otvorenost Srbije prema susedima i prema globalnim silama obezbeđuje nam prednost aktivne politike, počevši od percepcije da nismo druga strana i da smo pogodan prenosnik pozitivnih signala i dobre volje.

Takav geopolitčki kapacitet donosi mnoge druge prednosti i dobrobiti.

Za nas je svakako prvorazredni interes stabilizacija i prosperitet ekonomije, bezbedan ambijent i povoljne procene investitora, ali, ništa manje, i promena slike o našoj zemlji i našem narodu.

Za početak je već dobro što prestaje negativna medijska kampanj, a Srbija sve češće dobija priznanja za političku i reformsku hrabrost, pa čak postaje obrazac za ugledanje zemljama u regionu.

Naravno, mi smo odavno svesni da se u nekim bitnim strukturnim aspektima uređenja društva, bez sumnje i iznad svega po stanju građanskih i manjinskih prava, nalazimo ispred zemalja koje su primljene u članstvo EU.

Ali, strpljenje se uvek pretvara u korist: izostanak rigidnih trgovinskih propozicija i ograničenja ostavlja nam prostor za izgradnju i snaženje veza sa novim i ambicioznim ekonomski silama.

„Er Srbija“ je svakako ubedljiv primer.

Šta su to prepoznali građani Srbije u politici koju sprovodi Vlada? Šta je srž programa koji ih je uverio da je zemlja na dobrom putu? To je odlučno uverenje da se nijedan problem ne može rešiti izdvojeno i da je potrebno prilagoditi ukupnu političku ideju vremenu i okolnostima, unutrašnjim i međunarodnim.

Politički realizam je ono što nam je nedostajalo.

Samo primenjiva politika je odgovorna politika i samo ona održava i unapređuje zajednicu.

A pošto smo mi narod koji veoma drži do svoga dostojanstva, vredi se podsetiti kako je značaj bogatstva u održavanju etičke vertikale opisao Bendžamin Frenklin: „Prazna vreća ne stoji uspravno“.

Zadatak ove generacije je da u demokratskoj sinergiji ostvari strategiju skoka.

Kockice su se složile!

Ostavi poruku