NjUJORK – Na sastanku koji je danas na marginama 69.

zasedanja Generalne skupštine UN imao u Njujorku sa zamenikom generalnog sekretara NATO Aleksandrom Veršbouom, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da je prisustvo međunarodnih snaga od ključne važnosti za stabilnost i bezbednost na Kosovu i Metohiju.

Dačić je ukazao na značaj sveukupne dobre komunikacije sa NATO, kao i na važnost konsultacija u vezi sa predstojećim predsedavanjem Srbije OEBS-u, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije preneo je da se, u okviru razvoja saradnje Srbije i NATO u okviru Partnerstva za mir, očekuje skoro potpisivanje programa (Individual Partnership Action Plan).

IPAP je najviši oblik saradnje sa NATO, a ne podrazumeva članstvo.

On predviđa dijalog sa NATO o političko-bezbednosnim, vojno-odbrambenim, administrativnim i pitanjima javne diplomatije, naučnoj saradnji i planiranju u vanrednim situacijama.

Dačić je preneo visokom funkcioneru NATO da je Srbija juče kosponzorisala Rezoluciju Saveta bezbednosti UN o terorizmu i stranim borcima i da je spremna da borbi protiv terorizma na odgovarajući način da svoj doprinos, navedeno je u saopštenju.

Ostavi poruku