DRUGOG dana vazdušnih napada u Siriji, koalicija SAD sa arapskim saveznicima Bahreinom, Katarom, Saudijskom Arabijom, Jordanom i UAE nastavila je da nanosi udarce položajima džihadista.

Od napada, međutim, posrednu korist izvlači režim sirijskog predsednika Bašara el Asada, kome takođe Islamska država (ID) predstavlja pretnju, pa bi upravo on, primećuju američki analitičari, mogao da izađe kao pobednik ove kampanje.

Pre godinu dana, predsednik Asad, a ne islamisti, bio je glavna meta Obaminih namera da pokrene bombardere na Siriju.

To je izbegnuto u poslednjem trenutku, zahvaljujući diplomatskoj akciji Moskve, inače bliskom Asadovom savezniku.

Zanimljivo da je Vašington, iako u zategnutim odnosima sa Teheranom, obavestio Iran o nameri da napadnu ID u Siriji, poručivši da neće gađati snage predsednika Bašara el Asada, iranskog saveznika.

Američki dnevnik „Njujork tajms“ upozorava da potencijalna korist Asadu od vazdušnih napada preti da postane najopasnija posledica Obamine odluke da pređe sirijsku granicu u borbi protiv terorizma.

SAD i dalje ističu kao cilj uklanjanje Asada, ali režim u Damasku, koji je doskora pretio odmazdom ako američke bombe padnu na Siriju, sada tvrdi da bi Obama mogao da ima koristi od saradnje sa sirijskom vladom u borbi protiv terorizma.

Arapski saveznici SAD u bombardovanju, pak, žele da Asadu vide leđa.

REZOLUCIJA SAVET bezbednosti Ujedinjenih nacija juče je jednoglasno usvojio rezoluciju o zaustavljanju dolaska džihadista iz inostranstva u Irak i Siriju.

Rezolucija poziva sve države da usvoje zakone po kojima će se pristupanje njihovih državljana džihadističkim grupama, kao što su Islamska država i Al Nusra front, smatrati teškim kriminalnim delom.Bela kuća zbog svega ulaže velike napore u objašnjenja da se napadi izvode bez saradnje sa Asadovim režimom, već da, naprotiv, SAD pomažu sirijskim umerenim pobunjenicima, kao „najboljoj protivteži“ i protiv ID i protiv Asada.

Ali, analitičari sumnjaju u sposobnost opozicije da odgovori tom izazovu, jer joj nedostaje i jedinstvo i vođstvo u iscepkanoj zemlji.

I sama opozicija prevashodno zato što želi da se reši Asada, a ne zbog borbe protiv ID, pozdravlja bombardovanje.

Pritom, Asadov režim ima snažne veze sa Iranom, Rusijom i Hezbolahom.

A razne pobunjeničke grupe primale su pomoć od SAD, Turske, Saudijske Arabije, nekih evropskih država…

U konfliktu u kome je toliko svetskih sila ukrstilo koplja za ostvarenje sopstvenih uticaja, bombe zasad ipak idu naruku Asadu, jer opozicija do sada nije uspela da se nametne kao zamena njegovom režimu.UBIJEN GURDEL ALŽIRSKI članovi oružane grupe „Vojnici kalifata“ koja sledi ideologiju Islamske države objavili su snimak ubistva francuskog taoca Ervea Gurdela, odsecanjem glave.

Alpinista iz Nice je otet u nedelju uveče u Alžiru, a ultimatum koji su „Vojnici kalifata“ ostavili francuskim vlastima da prestanu s bombardovanjem Islamske države u Iraku istekao je još u utorak uveče.

Francuski predsednik Fransoa Oland osudio je „okrutno i kukavičko“ ubistvo francuskog taoca i poručio da Francuska neće odstupiti od borbe protiv islamista u Iraku.

(G.

Č.)STEFANOVIĆ: DOPRINOS SRBIJE MINISTAR unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je u razgovoru sa ambasadorom Iraka u Beogradu Falahom Abdulhasanom Abdulsadom istakao da Srbija podržava borbu protiv Islamske države i da će pružiti doprinos u borbi protiv terorizma.

Ostavi poruku