SIRIJSKA teritorija od juče ujutro je meta novih bombi.

U državi u kojoj već tri godine besni građanski rat, projektili koalicije predvođena Amerikom, u kojoj učestvuju Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan, Bahrein i Katar usmereni su protiv džihadista Islamske države (ID).

Iako je cilj udara da se osujeti sposobnost džihadista za komandovanje, obuku i snabdevanja boraca, u operaciji ne učestvuje, za sada, nijedna zapadna država, niti NATO, koje, inače osuđuju aktivnosti Islamske države.

Bombe je, međutim, odmah pozdravila sirijska opozicija, koja se bori protiv režima saudijskog predsednika Bašara el Asada: – Ovo će ojačati našu borbu protiv Asada…

Kampanja treba da bude sprovođena sve dok se Islamska država potpuno ne povuče sa teritorije Sirije – izjavio je specijalni izaslanik predsednika Koalicije Monzer Akbik.

Asadov saveznik, Moskva, koja je već izrazila sumnju da se na meti mogu naći vladine snage, sada je upozorila da takva akcija može da bude izvedena jedino u skladu sa međunarodnim zakonom.

Vazdušni napadi na ID, međutim, idu naruku i predsedniku Asadu, jer upravo je Islamska država među onima koji žele da ga svrgnu s vlasti.

Nemačka vlada želi, prema pisanju medija u Berlinu, da na međunarodnom nivou radi na sprečavanju „dila“ sa „sirijskim diktatorom Bašarom el Asadom“ u borbi protiv terorista Islamske države.

VUČIĆ OBAMI: SRBIJA UZ SAD BEOGRAD – Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uručio je ambasadoru SAD Majklu Kirbiju pismo upućeno predsedniku SAD Baraku Obami u kojem se ističe da Vlada Srbije podržava borbu protiv Islamske države Iraka i Levanta i da je spremna da, skromnim sredstvima kojima raspolaže, toj borbi pomogne.

Prvog dana udara ostalo je nejasno da li su SAD, koje tvrde da su vazdušni udari legalni, jer potpadaju pod borbu protiv terorizma, najavile Damasku da će da bombarduju džihadiste.

Naime, sirijska vlada je saopštila da je primila pismo od američkog državnog sekretara Džona Kerija koje im je uručio irački ministar inostranih poslova, u kome im SAD saopštavaju da sa saveznicima planiraju da napadnu pripadnike ID u Siriji.

A onda je posle tog saopštenje, stiglo ono iz Vašingtona u kojem stoji da SAD niti su tražili dozvolu, niti su obavestili Damask!? Američki analitičari ističu kao najveće iznenađenje to što su se u koaliciji okupili suniti, u borbi protiv sunitskih ekstremista.

Prvog dana napada nastradalo najmanje 50 ekstremista u 50 vazdušnih napada na njihova uporišta u severostočnoj provinciji Raka i istoimenom gradu.

Na udaru je i istočna provincija Deir Ezor i grad Albu Kamal, na granici sa Irakom.

Na meti su i ekstremističke grupe Al Nusra fronta, povezane sa Al Kaidom.

Dok je iz bombardovanog grada Rake krenuo masovni egzodus stanovnika, Islamska država je kao glavne krivice za napade označila Saudijsku Arabiju i odmah zapretila odgovorom.

OTMICA PARIZ – SAMO nekoliko sati posle objavljivanja poziva vođa Islamske države (ID) muslimanima da napadaju i ubijaju građane Francuske i drugih zemalja koalicije širom sveta, u Alžiru je otet francuski planinski vodič iz Nice Erve Gurdel (55).

Iza otmice stoji oružana grupa Vojnici kalifat.

Pasionirani planinski vodič i fotograf Gurdel je otet u nedelju uveče, 48 sati posle dolaska u Alžir.

Otimali su naoružani islamisti i proteklih godina evropske državljane u Africi, ali sada je na delu radikalna promena politike.

U poslednje vreme, više ne traže ništa drugo, osim povlačenja saveznika, što je uslov koji ne prihvata nijedna zemlja.

Alžirska vojska i policija su odmah krenule potragu za Erveom Gurdelom, ali je juče tokom dana delovalo kao da je njegova sudbina, nažalost, zapečaćena.

G.

Č.

Ostavi poruku