SA govornice srpske Skupštine poslanicima će se do kraja godine najverovatnije obratiti dva svetska državnika – premijer Kine Li Kećiang i predsednik Rusije Vladimir Putin, saznaju „Novosti“.

Oni će, moguće je, biti i gosti posebnih svečanih sednica Vlade.

U poslovnicima Skupštine i Vlade postoji mogućnost da rukovodeći ljudi stranih država, kao i predstavnici međunarodnih organizacija govore pred poslanicima i ministrima.

U okviru samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji će se u decembru održati u Beogradu, u Srbiju će doputovati predsednik vlade najmnogoljudnije zemlje na svetu.

Predsednica parlamenta Maja Gojković će, osim susreta sa Kećiangom, sazvati i posebnu sednicu na kojoj će se govoriti pred parlamentarcima.

Pre njega, već u oktobru, zakonodavni dom i Vlada bi, drugi put, mogli da ugoste Putina.

On je u martu 2011.

godine već boravio u srpskom parlamentu, doduše kao premijer Rusije.

Tada nije bilo posebne sednice, ali je Putin održao sastanak sa predstavnicima poslaničkih grupa.

Ukoliko bi Putin došao u Beograd za dan oslobođenja naše prestonice 20.

oktobra i tada pričao u parlamentu, nastavio bi tradiciju njegovog prethodnika Dmitrija Medvedeva koji je 20.

oktobra 2009.

poslao poruke sa skupštinske govornice.

STOLICE ZA STRANCE U POSLOVNIKU Skupštine piše da predsednik može zakazati posebnu sednicu na kojoj se Narodnoj skupštini mogu obratiti predstavnici strane države ili međunarodne organizacije.

I premijer može pozvati goste da se obrate ministrima na sednici Vlade.

U poslednjih pet godina, u parlamentu je govorilo devet državnika i predstavnika EU.

Među njima su bivši predsednik Turske Abdulah Gul, prvi čovek Slovenije Borut Pahor, šef crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, bivši i sadašnji evropski zvaničnici Ketrin Ešton, Žan Klod Minjon, Štefan File…

Na sednice Vlade, kada se govori o izveštaju o saradnji Srbije i EU dolazi šef delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport.

Kada su u pitanju posete premijera, uglavnom se održavaju zajedničke sednice Vlade, pa ih je bilo sa Mađarskom, Republikom Srpskom, Makedonijom, Slovenijom.

Predsednica skupštinskog Odbora za spoljne poslove Aleksandra Đurović kaže za „Novosti“ da je obraćanje svakog državnika iz parlamenta odlična stvar za diplomatiju i jačanje uloge zakonodavnog doma: – Zalažem se da svi koji dolaze u posete našoj zemlji, bilo kod predsednika države bilo Vlade, treba da dođu i u parlament.

Ostavi poruku