BEOGRAD priprema obimnu argumentaciju kako bi 10.

oktobra, za kada je zakazan skrining za poglavlje 31, o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici sa EU, odbranio svoje pozicije – nećemo se priključiti sankcijama protiv Rusije, ali ne odustajemo od obaveza na putu ka Briselu.

Kako saznaju „Novosti“, delegacija Srbije, koju će predvoditi šef diplomatije Ivica Dačić, „na sto“ će staviti precizne podatke o dosadašnjoj usklađenosti naše politike sa politikom EU, kako je tekla zajednička saradnja u međunarodnim organizacijama i forumima, naše planove za učešće u evropskim mirovnim misijama…

Jedan od „aduta“ Beograda biće i visok stepen podrške rezolucijama EU poslednjih godina.

Srbija je za sedam godina (od 2008), od 562 deklaracije EU u raznim međunarodnim telima „odbila“ 133, odnosno svaku četvrtu.

Najusklađeniji sa politikom Brisela Beograd je bio 2012, kada od 70 deklaracija EU nije podržana samo jedna.

Taj broj drastično je pao prvih meseci ove godine, pa je tako Srbija podržala manje od polovine međunarodnih akcija Brisela, pogotovo oko ukrajinske krize, što je bio poseban trn u oku EU.

Međutim, prema rečima ministarke bez portfelja zadužene za EU Jadranke Joksimović, taj trend je preokrenut: – Podigli smo procenat usvojenih deklaracija na 62 odsto.

Takođe, na skriningu ćemo naglasiti i doprinos koji dajemo zajedničkoj bezbednosnoj politici učešćem u nekoliko misija EU – kaže Jadranka Joksimović za „Novosti“.

Da li će to biti dovoljno za vrh EU da upali „zeleno svetlo“ za otvaranje ovog poglavlja, koje pored normalizacije odnosa sa Prištinom i vladavine prava može da bude najveći izazov za Srbiju u pregovorima o članstvu, znaće se do kraja godine.

Tada bi trebalo da bude završen izveštaj o skriningu, odnosno skrojena lista zadataka Srbije u ovoj oblasti.

Prema našim informacijama, od Srbije se neće direktno tražiti da sledi sankcije EU prema Moskvi, ali će biti očekivanja da uskladi spoljnu politiku sa Briselom.

ČETIRI NAJVAŽNIJA ZADATKA OD Beograda će se, u okviru poglavlja 31, tražiti još najmanje četiri stvari: da sa Briselom koordinira nastup u međunarodnim institucijama, naročito u OEBS i UN, da usvoji propise o sankcijama i mehanizme za praćenje restriktivnih mera EU, ratifikuje dodatne protokole o širenju nuklearnog naoružanja i svoje propise u potpunosti uskladi sa pravilima EU u izvozu vojne tehnologije i opreme.

Ostavi poruku