SHARE

Nekadašnji visoki funkcioner FK Partizan Borislav Mikelić obratio se pismom medijima, odnosno javnosti, a povod za ovakav gest jeste antisemitski transparent koji se pojavio na južnoj tribini stadiona u Humskoj tokom utakmice crno-belog tima i engleskog Totenhema.

Pismo prenosimo u celosti:“Partizan je sastavni deo mog svakodnevnog življenja od 1947.

godine, kad sam kao dečačić u mom rodnom Potkozarju počeo navijati za njega, kao i mnoga deca sa tog područja, jer je ime Partizan u Potkozarju bilo svetinja.

U Partizanu i u mnogim njegovim klubovima sam kao afirmisani privrednik i političar mnogo toga dobrog uradio pogotovo za vreme bivše Jugoslavije, a od Partizana nikad nisam ništa uzeo za razliku od nekih koji su se u njemu i preko njega obogatili, a to prevedeno znači da ja ne pripadam nijednoj grupaciji navijača Partizana, zvali se oni „grobari” sa Juga, „južni front” ili „zabranjeni”, već isključivo sam navijač Partizana, kao i stotine hiljada drugih partizanovaca na prostoru bivše Jugoslavije.

Ali nas zato sve ono što šteti našem narodu i Partizanu pogađa i zato reagujem.

NAJVEĆA ŠTETA OD OSNIVANjA KLUBA Moram konstatovati da je to do sada najveća šteta imenu i ugledu Partizana u njegovoj svetloj 70-godišnjoj prošlosti i zbog toga Partizan ne sme čekati 3.

oktobar 2014.

godine kada će Disciplinska komisija UEFA izreći kaznu koja može imati trajne i nesagledive posledice po Partizan i njegovu masu navijača.

Bar meni koji sam kao dečačić u rodnom Potkozarju za vreme Drugog svetskog rata prošao pravu životnu golgotu, je dobro poznato kakve su stravine zločine nad srpskim narodom počinili ustaški zlikovci i nacisti Adolfa Hitlera, a ustaško-nacistička ofanziva na Kozari juna i jula 1942.

godine imala je za cilj da potpuno uništi srpski narod na Kozari.

Uz srpski narod, Jevreji su bili najveće žrtve ustaških zlikovaca i nacista Hitlerove Nemake na području bivše Jugoslavije.

Partizan je slavno i časno ime i ono simbolizuje onu grandioznu antifašističku borbu srpskog i drugih naroda u Drugom svetskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije.Jugoslovensko sportsko društvo Partizan i u njemu fudbalski klub osnovano je 4.

oktobra 1945.

godine, na osnovu odluke vrha Jugoslovenske narodne armije.

Posle jednog burnog i teškog vremena na koje srpski narod može biti ponosan, a posebno navijači Partizana, budući da je jedan od osnivača i prvi predsednik JSD Partizan general pukovnik i narodni heroj Peko Dapčević komandovao partizanskim jedinicama i jedinicama sovjetske Crvene armije u borbama za oslobođenje Beograda od 14.

do 20.

oktobra 44.

godine”.

SAOPŠTENjE NIJE DOVOLjNOIako je nedoraslo rukovodstvo Partizana na čelu sa Draganom Đurićem reagovalo saopštenjem i krivičnom prijavom protiv NN lica, to sigurno nije i ne može biti dovoljno na pričinjenu nesagledivu štetu koju je prouzrokovao transparent uperen protiv Jevreja.

Pozivam navijače sa Partizanovog juga da identifikuju i javno žigošu nosioce i pomagače sramnog antisemitskog transparenta usmerenog protiv Jevreja i na taj način zaštite Partizanovu prošlost, sadašnjost i budućnost od jedne odmetnute ili eventualno ubačene grupe među navijače na južnu tribinu.

Kroz nekoliko minuta istaknutog štetočinskog transprenta naneli su Partizanu udarac iz zasede.Naravno, ja nikad nisam podržavao nasilničko ponašanje, kojih je takođe bilo i danas ih ima na stadionu Partizana, ili na stadionima gde Partizan gostuje, pogotovo upotrebu pirotehničkih sredstava zbog kojih smo nebrojeno puta bili kažnjavani od UEFA, koja je po tom pitanju rigorozna.

A sve to na kraju plaća Partizan.UEFA STAVLjA ŽIGDisciplinska komisija UEFA pokrenula je postupak protiv Partizana po tri osnova, što prevedeno znači da se nad klubom nadvio crni oblak koji može dovesti do rigorozne kazne i stavljanja na Partizanovo ime i njegovih navijača žig koji će ga teško kompromitovati pred fudbalskom Evropom, a srpskom narodu prilepiti etiketu rasizma odnosno antisemitizma.

Upravo je to razlog što javno pozivam navijače sa Partizanovog juga da su obavezni zbog teških kvalifikacija koje se imputiraju Partizanu, identifikuju u svojim redovima nosioce i pomagače tog sramnog cilja.

Dakle, navijači sa Partizanovog juga dužni su u prvom redu, zbog odbrane temelja na kojima je Partizan osnovan 1945.

godine, a to je ustvari partizanski pokret u borbi protiv nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu, u kojem je srpski narod imao istu sudbinu kao i jevrejski, zatim Partizanove sadašnjosti i budućnosti, ne samo da identifikuju već i javno žigošu tu odmetničku grupu sa Partizanovog juga.

U suprotnom, vođe navijača sa Partizanovog juga sami sebi će oduzeti legitimitet da kritikuju i osuđuju dešavanja u Partizanu i u drugim klubovima, i da traže ostavke od trenera do uprave.

SHARE

Оставите одговор