Selektor srpskih košarkašica Marina Maljković poručila je danas da će ekipa dati sve od sebe na predstojećem šampionatu sveta u Turskoj i kao konačni cilj ovog tima zacrtala plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016.

godine.

Ona je u intervjuu Tanjugu posebno naglasila činjenicu da će nacionalni tim prvi put pod imenom Srbija igrati na planetarnom takmičenju.“Ne volimo poređenje sa 2002.

godinom kada smo u Nankingu igrali kao Jugoslavija i insistiramo na tome da Srbija prvi put ide na Svetsko prvenstvo.

Osećamo da pišemo istoriju, svesni smo da je ovo poseban trenutak i da ćemo sve od sebe da što bolje prođemo u Turskoj“, rekla je Maljkovićeva Tanjugu.Maljkovićeva je kao glavni cilj ove generacije istakla Evropsko prvenstvo 2015.

godine i plasman na Olimpijske igre u Riju de Žaneiru.“Ne volim kad se zaborave kvalifikacije, koje smo brzo i uspešno prebrodile.

To je projekat koji je počeo pre tri godine i nastavlja se na Evropskom prvenstvu Mađarskoj i Rumuniji sledeće godine, gde nam je osnovni cilj da se plasiramo na Olimpijske igre u Riju“, objasnila je Maljkovićeva.Srbija se nalazi u izuzetno teškoj grupi D, zajedno sa svetskim i olimpijskim prvakom reprezentacijom SAD, trećim timom Azije Kinom i dvostrukim šampionom Afrike Angolom.“Dobro smo se spremili, znamo sve protivnike, zbog toga smo išli na jake turnire kako bismo upoznali i osetili rivale sa kojima ćemo igrati na prvenstvu sveta.

Nadam se da smo sazreli i da nećemo ponoviti greške sa EP u Francuskoj, iako će biti mnogo teško.

Najbolje nam je to pokazao Mozambik, kao predstavnik afričke košarke.

Svi u hali bili su u šoku zbog njihove čvrtsine u odbrani i fizičkih predispozicija.

One su manje talentovane i tehnički obučene, ali jednostavno biju“, rekla je Maljkovićeva.Prvi meč na Mundobasketu košarkašice igraju u subotu protiv Angole, koja je uz Kinu glavni konkurent, iz grupe, za plasman u narednu fazu takmičenja.“Samo da prva utakmice ne bude kao prošle godine na EP kada se stvorila lažna slika o Velikoj Britaniji, koja nema veze sa istinom i onda su devojke otišle sa velikim pritiskom i pokazale se u lošem svetlu.

Kada su nas svi otpisali odigrali smo dobro odlučujuću utakmicu protiv Letonije i kasnije došli do borbe za medalju“.

Ona je ocenila da je samo učešće na SP veliki uspeh i dodala da se nada da će ekipa nastaviti da dostojno predstavlja zemlju na velikim takmičenjima.“Uvek insistiram na timu, na 12 sestara, borbenosti, što nam je donelo rezultat na Evropskom prvenstvu u Francuskoj i krasi nas poslednje tri godine.

Idemo korak po korak, utakmicu po utakmicu, važno je da devojke uđu hrabro, bore se na svakom meču i ponosno predstavljaju svoju zemlju“, poručila je Maljković.Maljkovićeva je dodala da njene izabranice nemaju šta da izgube u drugom kolu protiv reprezentacije SAD, koje je nazvala „košarkaškim vanzemaljcima“ u ženskoj konkurenciji.“Taj meč biće dobra reklama za nas, sa jedne strane mala Srbija, a sa druge Amerika.

Ko zna kada ćemo ponovo imati priliku da igramo protiv njih.

Kada bude bila ta utakmica ljudi u zemlji trebalo bi da se pitaju šta gledaju u tom trenutku na televiziji.

Želimo da uživamo u tom meču, odigramo bez kompleksa i ponosno, protiv najboljih na svetu.

Mnogi pitaju koliko je ta razlika, ako ne ista, možda čak i veća u odnosu na mušku košarku“, zaključila je Maljkovićeva.

Ostavi poruku