SHARE

Хемикалије, тешки метали и канцерогени састојци са јаловишта рудника антимона “Столице” у Костајнику код Лознице излили су се у корито ријеке Корените, чије воде се преко Јадра уливају у Дрину.

Да је на помолу еколошка катастрофа, показали су налази анализе узорака воде, а од тога страхују и стручњаци. Анализом узорака воде са четири мјерне станице утврђено је да су гвожђе, олово, кадмијум, цинк, бакар, арсен, жива, антимон и манган у већини случајева ван предвиђене четири класе квалитета, што представља максимално загађење.

У Инспекторату РС су казали да спроводе активности које су у њиховој надлежности, али да конкретне кораке морају предузети органи Србије, на чијој територији се налази извор загађења.

– Водна инспекција РС упозната је са акцидентом у сливу ријеке Дрине у Србији и у сталном смо контакту са њиховом водном инспекцијом – казали су у Инспекторату.

Додали су да су активности усмјерене на праћење стања, утицаја на флору, фауну и подземне воде и узимање узорака за анализу. У све активности укључене су и “Воде Српске” у складу са својим надлежностима.

Четири мјесеца након што су мајске поплаве узроковале пуцање бране на јаловишту некадашњег рудника, нове обилне падавине у западној Србији поново су покренуле јаловину и изазвале изливање опасних материја у водотокове тог краја.

Потпредсједник Спортско-риболовног савеза РС Милован Живковић истакао је да су свјесни да РС ова катастрофа неће заобићи, те да ће посљедице уливања тешких метала у Дрину, без сумње, бити страховите.

– Тешки метали изазивају тровање рибе и у том случају она се не смије конзумирати. То значи да је Дрина за нас мртва ријека – рекао је Живковић.

Он је додао да ће ова љепотица богата ријетким врстама рибе као што су младица или шкобаљ и изгледом бити неатрактивна због велике количине јаловине и муља.

– Сигуран сам да ће надлежни органи настојати да зауставе даље уливање талога из рудника у Дрину, али вјерујем да ће улазак тешких метала оставити дугорочне и страшне посљедице – навео је Живковић.

Апел за акцију

Градско вијеће Лознице затражило је хитно рјешавање проблема, а закључак ће бити упућен Влади Србије. Захтјев је сачињен након поражавајућих резултата испитивања квалитета воде у кориту Корените, коју је узорковао Институт за јавно здравље из Шапца.

Уколико не почне рјешавање проблема, руководство Лознице, Крупња, Богатића и Шапца затражиће хитан пријем код премијера Србије како би било нађено рјешење.

SHARE

Оставите одговор