SHARE

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор изјавио је да је данашњи састанак са делом политичких странака које чине покрајински парламент био успешан због атмосфере, закључака и одговорности исказане на њему, док представници СНС и СПС на састанку Игор Мировић и Душан Бајатовић сматрају да је покрајинска влада већ пала.

Састанку у Скупштини Војводине, поред СВМ, представника СНС, коалиције око СПС и СРС, присуствовао је представник ДС С, док се представници ДС; ЛСВ и НДС нису одазвали позиву.

Пастор је рекао да су на састанку отворене теме формирања владе коју би чинили представници свих странака из парламента, али су се чула и друга питања о којима треба да се разговара. По његовим речима, сви учесници данашњих разговора били су сагласни да се проблеми у Војводини могу решити искључиво дијалогом.

Сви учесници у разговору изразили су жељу и наду да ће се у наставку разговора прикључити и остале странке које данас нису биле присутне”, рекао је Пастор новинарима након састанка.

Он је истакао да је договор да се следећи круг разговора одржи за десетак дана.

Пастор је рекао да очекује да се на следећем састанку појаве и станке које данас нису присуствовале разговорима и да је о току састанка обавестио представнике ДС.

На питање да ли ће на исти начин обавестити и представнике ЛСВ и НДС, он је рекао да неће.

Председник Савета за Војводину СНС Игор Мировић рекао је да је састанак показатељ да је покрајинска влада већ пала и да нема капацитет, те да је неопходно покренути механизме за излазак из кризе.

Мировић је након састанка истакао да је недолазак НДС, ДС и ЛСВ показатељ непоштовања скупштине и грађана и политичке некултуре и некоректности.

“СНС је за компромис, али не за трули већ за компромис око формирања владе коју би чиниле све странке из парламента”, рекао је Мировић.

Мировић је казао да је неопходно да се до краја септембра, како је казао, добије јасна слика о томе шта ће се дешавати у наредном периоду у Војводини “јер нас очекује доношење буџета и закона о надлежностима и финасирању Војводине”.

“Уколико се разговори не заврше успешно наставићемо да делујемо као највећа опозициона странка”, рекао је Мировић.

По Мировићевим речима, ванредни избори нису били тема разговора, јер они никоме не одговарају пошто се Србија налази “у великој наслеђеној кризи”.

Председник Покрајиснког одбора Социјалитичке партије Србије Душан Бајатовић је након састанка рекао да је покрајинска влада пала и да није спремна за дијалог.

“Жалосно је да се наставља 14-огодишња пракса ДС-а да не жели да разговара ни са ким, а да ЛСВ мисли да је једини преставник грађана Војводине”, рекао је Бајатовић.

По његовим рецима коалиција окупљена око СПС-а у скупстини АП Војводине данашњи састанак је схватила као почетак дијалога.

“Нажалост, они који нису дошли све ово су схватили као показну вежбу да се види ко има 61 посланика, несхватајухи да у овом тренуту то питање није битно, јер је ДС на покрајинским изборима освојила 21 проценат гласова, а ЛСВ 11 посто, а да имају 50 посто посланика у скупштини, што није реална слика”, рекао је Бајатовић.

“Најбоље је да се наставе ови разговори и да се не производи вештачка криза и блокирање сарадње између Београда и Војводине”, рекао је Бајатовић.

Представници СНС и СПС рекли су да ће ове странке у наредном периоду учествовати у разговорима.

Пастор је позвао је све странке да у наредном периоду не учине никакав потез којим би обесмислиле разговоре, појаснивши да то намерно истиче јер, како је казао, има индиција да то неки управо желе да ураде.

SHARE

Оставите одговор