SHARE

У Албанији не постоји осјетна радикализација исламске омладине, али ситуација је другачија на Косову и у БиХ гдје утицај са исламског простора са собом доноси опасности, упозорава данас аустријска агенција АПА.

Иако аустријски контингент при КФОР-у тврди да не примјећује никакву радикализацију на Косову, агенција АПА подсјећа да је недавно ухапшено 40 џихадиста, те да се процјењује да је око 200 Албанаца са Косова тренутно у редовима Исламске државе.

Игуман манастира Дечани Сава Јањић оцијенио је да је ислам на Косову “за сада умјерен”, али да би то могло да се промијени јер је утицај вехабија снажан.

Истичући да међународна заједница није довољно учинила да Косово заштити од саудијских фондација, Јањић је напоменуо да опасност од радикализације види и у Рашкој области /такозваном Санџаку/ и Македонији, те да Турска представља “отворена врата ка сјеверном Ираку”.

У тексту се подсјећа да су се, након распада бивше Југославије, етнички конфликти одразили на вјерском пољу, док се Албанија “тек ослобађала атеистичке изолације”.

У Албанији живи 95 одсто етничких Албанаца, од којих је око 60 одсто муслимана и до 30 одсто хришћана, напомиње ова агенција, а преносе београдски медији.

SHARE

Оставите одговор