U Njemačkoj je počelo suđenje prvom njemačkom državljaninu optuženom za ratovanje na strani Islamske države u Siriji.

Krešnik Beriša, 20-godišnjak rođen u Frankfurtu, ali inače porijeklom s Kosova, optužen je za članstvo u stranoj terorističkoj organizaciji. Ukoliko ga regionalni sud u Njemačkoj proglasi krivim, u zatvoru bi mogao provesti 10 godina. Ročište je održano pod žestokom kontrolom bezbjednosnih snaga, s obzirom da Zapad strahuje od osvetničkih pohoda IS-ovih boraca koji su se vratili kući u Evropu.

Beriša je odmah po dolasku u Siriju prošao obuku za vatreno oružje i upućen je na teren kao ljekar i čuvar. Tamo je proveo šest mjeseci, a za to je vrijeme učestvovao u tri bitke protiv jedinica sirijskog predsjednika Bašara al-Ašada. U Njemačku se vratio iz nepoznatog razloga, a uhapšen je u decembru 2013. godine na frankfurtskom aerodromu.

Tužioci ističu da nema nikakvih dokaza da je Beriša planirao da izvede teroristički napad na njemačkom tlu.

Istražioci se nadaju da će im optuženi Beriša omogućiti uvid u funkcionisanje IS-a u Evropi prije presude koja se očekuje tek krajem novembra.

Njemačke vlasti procijenjuju da se oko 400 njihovih državljana bori na stranu džihadista Islamske države u Iraku i Siriju.

Ostavi poruku