Око 500 људи је евакуисано у околини Кладова, а како незванично сазнајемо три особе се воде ка нестале. Клизишта и бујице су однеле мостове, чупале дрвеће.
Најтежа ситуација тренутно у селу Грабовица. Мештани Текије апелују да им се достави храна и вода, као и пумпе за извлачење воде.

17:39 – ТЕКИЈА ОДСЕЧЕНА, МЕШТАНИ НЕ ПАМТЕ ТАКВУ КАТАСТРОФУ

Место Текија, удаљено више од 25 километара од Кладова, и данас око 16 сати било је одсечено због клизишта од тог града, а последице, како мештани кажу никад пре запамћене природне катастрофе, видљиве су на сваком кораку.

Улице те варошице пуне су блата, камења, изломљених грана дрвећа, пањева, као и воде која се и даље слива са падина оближњег брда.

Део пута од Текија ка Кладову буквално је пресечен због огромног клизишта које уз помоћ тешке механизације – неколико великих камиона и багера – надлежни покушавају да рашчисте.

15:53 – „ЂЕРДАП 2“ ПРОРАДИЋЕ ЗА 4-5 ДАНА

Производња електричне енергије у Ђердапу 2, где су велике падавине оштетиле пет агрегата, требало би да буде нормализована за четири до пет дана, изјавио је данас директор Дирекције за произовдњу енергије ЕПС – а Зоран Божовић.

„У Ђердапу 2 има 10 агрегата са српске и 10 са румунске стране и од наших 10 агрегата три су имала застој због велике количине грања и муља који је пропуштен са Ђердапа 1 и то са румунске стране“, рекао је Божовић Танјугу.

Према његовим речима, тај муљ је оштетио усисне решетке на Ђердапу 2 и заглавили су се ти отпадни материјали, па су три агрегата (А4, А5 и А6) морала да буду искључена и сада се обавља њихова ревизија како би се оспособили за погон.

15:42 – МУП: ПРИОРИТЕТ ГРАЂАНИ, СИТУАЦИЈА СЕ ПРАТИ НЕПРЕКИДНО

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одржао је данас састанак ужег оперативног тима за ванредне ситуације, са којег је поручено да се ситуација на терену прати непрекидно, да се редовно издају упутства за евакуацију, као и да има довољно људи и опреме за пружање помоћи.

Стефановић је, на састанку са представницима ресорних министарстава и јавних предузећа, поручио да су приоритет угрожени грађани и захтевао да буде обезбеђено све што је неопходно, у виду хране, воде, средстава за хигијену.

Ostavi poruku