Naslovna Svijet Ešdaun: Referendum u Škotskoj ne može biti presedan za BiH

Ešdaun: Referendum u Škotskoj ne može biti presedan za BiH

0

Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun smatra da je nemoguće poređenje o nezavisnosti Škotske od Velike Britanije i planova o mogućnosti otcjepljenja jer je, kaže, riječ o potpuno različitim situacijama.

Ešdaun naglašava da je sasvim izvjesno da bi pokušaj otcjepljenja Srpske od Bosne i Hercegovine naišao na „žestoki odgovor“.

„Ako se predsjednik RS, ili bilo ko drugi u BiH, odluči za tu avanturu (otcjepljenje), suočiće se sa žestokim odgovorom. Suverenitet i teritorijalni integritet BiH za nas su svetinja“, jasan je Ešdaun u razgovoru za sarajevski „Dnevni avaz“.

Bivši visoki predstavnik dodaje da „nije iznenađenje“ da oni koji žele raspad BiH, rizikujući teško uspostavljeni mir u tom dijelu svijeta, „očajnički traže uzor i pokriće za svoje aktivnosti“.

Pojašnjavajući da je riječ o bitno drugačijim okolnostima, Ešdaun je istakao da je u slučaju Škotske referendum zasnovan na Ustavu i dogovoru britanskog naroda i parlamenta, dok eventualni referendum o nezavisnosti RS ne bi imao nikakvo zakonsko uporište, nego bi značio otvoreno kršenje međunarodnog prava, ali i „kraj mira u BiH“.

Ešdaun misli da je vjerovatnije da će se Škoti u završnici odlučiti za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali ako se ono ipak raspadne to će uslijediti na miran način.

„Ne vidim kako se to isto može dogoditi u BiH. Nezavisnost RS označiće kraj mira u BiH“, upozorio je on i podsjetio kako je Zapad preuzeo obavezu očuvanja suverenosti i teritorijalne cjelovitosti BiH, što je i „uklesano u kamenu“ kao sastavni dio Dejtonskog sporazuma.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version