SHARE

Некадашњи високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Педи Ешдаун сматра да је немогуће поређење о независности Шкотске од Велике Британије и планова о могућности отцјепљења јер је, каже, ријеч о потпуно различитим ситуацијама.

Ешдаун наглашава да је сасвим извјесно да би покушај отцјепљења Српске од Босне и Херцеговине наишао на “жестоки одговор”.

“Ако се предсједник РС, или било ко други у БиХ, одлучи за ту авантуру (отцјепљење), суочиће се са жестоким одговором. Суверенитет и територијални интегритет БиХ за нас су светиња”, јасан је Ешдаун у разговору за сарајевски “Дневни аваз”.

Бивши високи представник додаје да “није изненађење” да они који желе распад БиХ, ризикујући тешко успостављени мир у том дијелу свијета, “очајнички траже узор и покриће за своје активности”.

Појашњавајући да је ријеч о битно другачијим околностима, Ешдаун је истакао да је у случају Шкотске референдум заснован на Уставу и договору британског народа и парламента, док евентуални референдум о независности РС не би имао никакво законско упориште, него би значио отворено кршење међународног права, али и “крај мира у БиХ”.

Ешдаун мисли да је вјероватније да ће се Шкоти у завршници одлучити за останак у Уједињеном Краљевству, али ако се оно ипак распадне то ће услиједити на миран начин.

“Не видим како се то исто може догодити у БиХ. Независност РС означиће крај мира у БиХ”, упозорио је он и подсјетио како је Запад преузео обавезу очувања суверености и територијалне цјеловитости БиХ, што је и “уклесано у камену” као саставни дио Дејтонског споразума.

SHARE

Оставите одговор