SHARE

ПОТРОШИЛИ су кошаркаши Србије залихе чуда на свом бајковитом мадридском путешествију. Из храбрих златних снова грубо су их пробудили скупоцени Американци, збирно вредни 109 милиона долара у наредној НБА сезони. Освртом на финансијску диспропорцију финалиста Светског првенства у Шпанији, лакше је поднети разлику у поенима којом је наш национални тим завршио учешће на 17. Мундобаскету – 92:129.

Тежина пораза у последњој утакмици не може да замрачи светло сребрног одсјаја, које су момци селектора Александра Ђорђевића, претходно тумарајући по мраку отказа, повреда и суморне свакодневице српске кошарке, некако напипали и осветлили будућност. Прву медаљу на светским првенствима за самосталну Србију на груди им је ставио…

Снови о финалној сензацији пулсирали су свега пет минута, одржавани у кратком животу Теодосићевом имагинацијом, коју је Мајк Крижевски, легенда Дјук универзитета и тренер тима мобилисаног из другог ешалона НБА играла, морао да простудира на тајм-ауту. Креативност је победила брзину, снагу и скочност само у том петоминутном одмеравању (15:7).

Заборавили су наши момци да Амери нису само врхунске атлете, већ можда још бољи шутери. Када су их на то подсетили Ирвинг, Харден и Томпсон рафалима налик онима у филмовима Б продукције вијетнамске тематике, било је прекасно. Ђорђевићеве момке покосила је тројкаша паљба у првом полувремену (16-11), такође и њихову веру у чуда коју је Ђорђевић успешно проповедао током шампионата.

Паралелно са рушењем нашег самопуздања, које се највише одразило на одбрамбену вољу, америчко је нарасло до висине чикашких зграда. На моменте је премашивало границе спортског укуса и прелазило у препотенцију, која је иритирала наше момке. Огромна разлика исписана на семафору спречила је можда и појаву озбиљних варница.

Пре краја утакмице, која је у раној фази прешла у егзибициону, Ђорђевић је изводио једног по једног јунака Светског првенства, како би пружио шансу нашим навијачима да појединачно поздравесваког од њих.

Прилику да их поздраве сви којима су вратили веру у кошарку имаће већ у понедељак. Чартер летом из Мадрида у 15 часова, истим којим су скоро неприметно отпутовали у Шпанију, Ђорђевићеви момци враћају се у Београд као национални хероји.

СРБИЈА – САД 92:129 (21:35, 20:32, 26:, 38, 25:24)
СРБИЈА: Теодосић 10, Симоновић, Јовић 6, Богдановић 15, Бјелица 18, Марковић 3, Калинић 18, Бирчевић, Крстић 4, Радуљица 9, КАтић 2, Штимац 7.
САД: КАри 10, Томпсон 12, Роуз, Фарид 12, Геј 11, Дерозен 10, Ирвинг 26, Плампи 1, Казинс 11, Харден 23, Дејвис 7, Драмонд 6.

ШПАНСКИ КРАЉ У ЛОЖИ
ФИНАЛНУ утакмицу Светског првенства из свечане ложе гледао је млади шпански краљ Фелипе Шести, који је испоштовао раније припремљени протокол, иако се репрезентација домаћина опростила од шампионата већ у четвртфиналу поразом од Француске.

ЈАНАКИСОВ САВЕТ

ЛЕГЕНДАРНИ грчки кошаркаш и бивши селектор националног тима Панајотис Јанакис, док је улазио у мадридску “Палату спортова” дао је неколико савета како би Американци могли да падну.
– Србија би требало да игра европску кошарку, балканску кошарку – каже Јанакис стављајући прст на слепочницу.

ДИВАЦ ПОД ОПСАДОМ
ПРЕДСЕДНИК Олимпијског комитета Србије Владе Дивац за већину гледалаца финалне утакмице био је пре свега чувени кошаркаш. Приликом уласка у дворану Дивац је доживео праву опсаду фанова који су желели слику за успомену.

SHARE

Оставите одговор