Pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije ispraćeni su u četvoromjesečnu bezbjednosnu misiju usmjerenu protiv pljačkaških napada somalskih pirata.

Srećan put dvanaestorici srpskih vojnika, koji će se pridružiti međunarodnim snagama na rogu Afrike poželio je zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, poručivši im da su oni sada ambasadori svoje zemlje od kojih očekuje da zadatak izvrše bezbjedno, sigurno i profesionalno, „ponosno i časno noseći našu zastavu“.

Draganić je podsjetio da je Vojska Srbije posljednjih godina višestruko uvećala svoje prisustvo u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, čime daje značajan doprinos izgradnji i očuvanju mira u svijetu.

„Na ovakav način potvrđujemo da smo kadri i sposobni da odgovorimo međunarodnim obavezama Republike Srbije u oblasti odbrane i da aktivno doprinesemo kreiranju celokupne pozitivne slike o našoj državi“, rekao je Draganić.

Prema njegovim riječima, srpski vojnici angažovani u multinacionalnim operacijama predstavljaju Srbiju u najboljem svjetlu pred svojim kolegama iz drugih država, ali i pred lokalnim stanovništvom u zemljama u kojima su misije, poput Kipra, Libana, Liberije, Konga, Obale Slonovače…

„U to sam se lično uverio prilikom posete našim snagama u multinacionalnim operacijama na Kipru i u Libanu. Video sam da srpski vojnik uživa izuzetno poštovanje svojih kolega, starešina, ali ono što je veoma važno jeste poštovanje i simpatije lokalnog stanovništva u mestu gde izvršavaju misiju“, rekao je zamjenik načelnika Generalštaba.

Zbog povećanog broja piratskih napada i stvaranja ozbiljnih bezbjednosnih pretnji na rogu Afrike, Evropska unija je u decembru 2008, na osnovu mandata Ujedinjenih nacija, pokrenula pomorsku protivpiratsku multinacionalnu operaciju „Atalanta“ koju izvode Pomorske snage EU, objasnio je komandant Specijalne brigade VS brigadni general Jelesije Radivojević.

Prema njegovim riječima, cilj misije u kojoj će učestvovati srpski vojnici je zaštita brodova organizacije Svjetski program za hranu i trgovačkih brodova u zoni operacije, a Specijalna brigada, odnosno Vojska Srbije, po drugi put iz svog sastava šalje tim u operaciju „Atalanta“.

Dvanaest članova tima iz Srbije, koji će predvoditi kapetan Goran Stevančević, imaće u sastavu i jednog ljekara, kao i dva medicinska tehničara, a kao autonoman tim biće angažovani na brodu „MSM Douro“, koji plovi pod kiparskom zastavom.

Stevančević je, u izjavi za medije, objasnio da će srpski tim u subotu najprije otputovati u francusku bazu u Džibutiju, poslije čega će se, sredinom slijedeće nedjelje, ukrcati na brod „MSM Douro“, na kojem će ostati do polovine januara 2015.

„Obuka je bila veoma sadržajna. Prvi dio obuke smo završili u Grčkoj, a zatim u Francuskoj, što nam obezbjeđuje bezbjedno i efikasno izvršavanje svih naših zadataka u misiji na koju ćemo biti upućeni“, rekao je Stevančević dodavši da „srednji nivo opasnosti“, kojim je klasifikovana ta misija, znači da postoji mogućnost terorističkog napada, ali da je to malo vjerovatno, zbog čega „nije toliko veliki rizik napada“.

Osim zamjenika načelnika Generalštaba, koji je na današnjoj svečanosti uručio državnu zastavu Srbije Stevančeviću, ispraćaju su prisustvovali gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov, članovi porodica i prijatelji mirovnjaka, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i Srpske pravoslavne crkve.

Ostavi poruku