SHARE

Припадници Специјалне бригаде Војске Србије испраћени су у четворомјесечну безбједносну мисију усмјерену против пљачкашких напада сомалских пирата.

Срећан пут дванаесторици српских војника, који ће се придружити међународним снагама на рогу Африке пожелио је замјеник начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, поручивши им да су они сада амбасадори своје земље од којих очекује да задатак изврше безбједно, сигурно и професионално, “поносно и часно носећи нашу заставу”.

Драганић је подсјетио да је Војска Србије посљедњих година вишеструко увећала своје присуство у мултинационалним операцијама Уједињених нација и Европске уније, чиме даје значајан допринос изградњи и очувању мира у свијету.

“На овакав начин потврђујемо да смо кадри и способни да одговоримо међународним обавезама Републике Србије у области одбране и да активно допринесемо креирању целокупне позитивне слике о нашој држави”, рекао је Драганић.

Према његовим ријечима, српски војници ангажовани у мултинационалним операцијама представљају Србију у најбољем свјетлу пред својим колегама из других држава, али и пред локалним становништвом у земљама у којима су мисије, попут Кипра, Либана, Либерије, Конга, Обале Слоноваче…

“У то сам се лично уверио приликом посете нашим снагама у мултинационалним операцијама на Кипру и у Либану. Видео сам да српски војник ужива изузетно поштовање својих колега, старешина, али оно што је веома важно јесте поштовање и симпатије локалног становништва у месту где извршавају мисију”, рекао је замјеник начелника Генералштаба.

Због повећаног броја пиратских напада и стварања озбиљних безбједносних претњи на рогу Африке, Европска унија је у децембру 2008, на основу мандата Уједињених нација, покренула поморску противпиратску мултинационалну операцију “Аталанта” коју изводе Поморске снаге ЕУ, објаснио је командант Специјалне бригаде ВС бригадни генерал Јелесије Радивојевић.

Према његовим ријечима, циљ мисије у којој ће учествовати српски војници је заштита бродова организације Свјетски програм за храну и трговачких бродова у зони операције, а Специјална бригада, односно Војска Србије, по други пут из свог састава шаље тим у операцију “Аталанта”.

Дванаест чланова тима из Србије, који ће предводити капетан Горан Стеванчевић, имаће у саставу и једног љекара, као и два медицинска техничара, а као аутономан тим биће ангажовани на броду “МСМ Доуро”, који плови под кипарском заставом.

Стеванчевић је, у изјави за медије, објаснио да ће српски тим у суботу најприје отпутовати у француску базу у Џибутију, послије чега ће се, средином слиједеће недјеље, укрцати на брод “МСМ Доуро”, на којем ће остати до половине јануара 2015.

“Обука је била веома садржајна. Први дио обуке смо завршили у Грчкој, а затим у Француској, што нам обезбјеђује безбједно и ефикасно извршавање свих наших задатака у мисији на коју ћемо бити упућени”, рекао је Стеванчевић додавши да “средњи ниво опасности”, којим је класификована та мисија, значи да постоји могућност терористичког напада, али да је то мало вјероватно, због чега “није толико велики ризик напада”.

Осим замјеника начелника Генералштаба, који је на данашњој свечаности уручио државну заставу Србије Стеванчевићу, испраћају су присуствовали градоначелник Панчева Павле Раданов, чланови породица и пријатељи мировњака, представници Министарства одбране и Војске Србије, као и Српске православне цркве.

SHARE

Оставите одговор