Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijela je Tužilaštvu BiH izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv tužioca Tužilaštva BiH Miroslava D. Markovića i zamjenika ministra bezbjednosti Mladena Ćavara, saznaje „Glas Srpske“ u Tužilaštvu BiH.

Izvještaj protiv Markovića i Ćavara podnesen je zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, odnosno produženo krivično djelo saizvršilaštvo prilikom postupanja nakon pokretanja krivičnog postupka protiv direktora SIPA Gorana Zupca. Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zupca kojom ga tereti da nije pravovremeno reagovao prilikom nasilnih demonstracija u Sarajevu kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH. Tada je krenuo pritisak da Zubac bude smijenjen ili suspendovan, a nezakonito mu je zabranjen pristup tajnim informacijama.

Ovo je prvi slučaj da je SIPA podnijela prijavu protiv nekog tužioca.

U SIPA su potvrdili da su Marković i Ćavar prijavljeni zbog toga što su prekoračivši granice svog službenog položaja ili ovlašćenja teže povrijedili prava drugog i nanijeli mu štetu.

– Prvoprijavljeni je prekoračio granice službenog položaja i izašao izvan svoje stvarne nadležnosti u postupanju preduzevši službenu radnju koja je u nadležnosti druge institucije, odnosno njene službene osobe. Time je izvršio takozvanu uzurpaciju postupivši suprotno odredbama Zakona o krivičnom postupku i Zakona o Tužilaštvu BiH, odnosno protivno odredbama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH – rekla je „Glasu Srpske“ policijski službenik SIPA Kristina Jozić.

Ostavi poruku