SHARE

Агенција за истраге и заштиту БиХ (SIPA) поднијела је Тужилаштву БиХ извјештај о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу против тужиоца Тужилаштва БиХ Мирослава Д. Марковића и замјеника министра безбједности Младена Ћавара, сазнаје “Глас Српске” у Тужилаштву БиХ.

Извјештај против Марковића и Ћавара поднесен је због постојања основа сумње да су починили кривично дјело злоупотребе положаја или овлашћења, односно продужено кривично дјело саизвршилаштво приликом поступања након покретања кривичног поступка против директора SIPA Горана Зупца. Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Зупца којом га терети да није правовремено реаговао приликом насилних демонстрација у Сарајеву када је запаљена зграда Предсједништва БиХ. Тада је кренуо притисак да Зубац буде смијењен или суспендован, а незаконито му је забрањен приступ тајним информацијама.

Ово је први случај да је SIPA поднијела пријаву против неког тужиоца.

У SIPA су потврдили да су Марковић и Ћавар пријављени због тога што су прекорачивши границе свог службеног положаја или овлашћења теже повриједили права другог и нанијели му штету.

– Првопријављени је прекорачио границе службеног положаја и изашао изван своје стварне надлежности у поступању предузевши службену радњу која је у надлежности друге институције, односно њене службене особе. Тиме је извршио такозвану узурпацију поступивши супротно одредбама Закона о кривичном поступку и Закона о Тужилаштву БиХ, односно противно одредбама Правилника о унутрашњој организацији Тужилаштва БиХ – рекла је “Гласу Српске” полицијски службеник SIPA Кристина Јозић.

SHARE

Оставите одговор