SHARE

Десетине институција на нивоу БиХ годинама понављају исте пропусте у раду, а иако их на то сваке године упозоравају ревизори, нема већих помака у отклањању неправилности, али ни санкција за одговорне који их понављају.

Ревизорски извјештаји из посљедњих шест година показују да институције, агенције и дирекције нису исправиле грешке у вези са интерним контролама, јавним набавкама и извршењем буџета, а посљедње двије године имају проблема и са испуњавањем задатака с циљем борбе против криминала и корупције.

Документ под називом “Преглед понављања најчешћих налаза ревизије од 2008. до 2012. године” показао је да, између осталих, Суд и Тужилаштво БиХ, Државна агенција за истраге и заштиту (SIPA), Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС), те ресори одбране, иностраних послова, избјеглица и људских права, Центар за мине и друге институције нису обраћали много пажње на грешке које су “подвукли” ревизори. Таква ситуација пресликала се у одређеној мјери и на стања која су ревизори уочили лани.

Проблеми са интерном ревизијом и изградњом система су током посљедњих година видљиви у Центру за мине, ВСТС-у, SIPA, као и Институту за акредитовање БиХ. Центру за мине је и ове године ревизија скренула пажњу да још нису интерним актима “покрили” све врсте расхода, те да није било активности у вези са интерном ревизијом.

Позицију “понављача” држе министарства одбране, иностраних послова и ресор за људска права и избјеглице. Министарству одбране БиХ је и у извјештају за 2013. годину, као и ранијих година, указано да нису успоставили ефикасан систем јавних набавки. У извјештају је наведено да се због неправилно спроведених поступака јавних набавки покрећу и тужбе против овог министарства.

SHARE

Оставите одговор