Služenjem parastosa u banjalučkom hramu Svete Trojice, polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima na groblju Sveti Pantelija, kao i na Spomen-kosturnici i spomeniku 12 beba na Novom groblju u Banjaluci, danas je obilježen Dan nestalih i poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Obraćajući se okupljenima kod Spomen-kosturnice, republički ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić poručio je da srpski narod i Republika Srpska nikada neće i ne smiju zaboraviti srpske borce koji su ugradili svoje živote u temelje Srpske.

„Republika Srpska izražava najveću zahvalnost poginulim srpskim borcima za njihovu ogromnu žrtvu za Republiku Srpsku, miran i slobodan život naroda u Srpskoj“, istakao je Đokić.

On je podsjetio da je 23.000 boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ i pripadnika Policije Srpske dalo svoje živote za Srpsku, kao i da se još traga za 1.678 vojnika i civila.

Đokić je rekao da je Republika Srpska na putu odbrane svog identiteta, jačanja svoje autonomije, te borbe za svoju nezvisnost, što i ubuduće treba da čini.

„Borba poginulih boraca nije bila uzaludna, jer danas imamo Republiku Srpsku i vjeru naroda da je ona trajna kategorija“, istakao je Đokić.

On je rekao da Republika Srpska, u ekonomskim uslovima u kojima živi, čini sve što može za boračku populaciju u sistemu boračko-invalidske zaštite.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je da je u BiH u potpunom zastoju proces traženja lica srpske nacionalnosti, kao i procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

„U BiH danas ima onih koji čine zločin poslije zločina, jer kriju posmrtne ostatke naših najmilijih i ne dozvoljavaju da dođe istina“, istakao je Mitrović, obraćajući se okupljenima kod Spomen-kosturnice.

Mitrović je najavio da će Republička organizacija danas na tribini o nestalim licima donijeti odlučne korake, koje će sutra na skupštini ove organizacije usvojiti kao zahtjeve prema institucijama vlasti Republike Srpske, zajedničkih institucija BiH i međunarodnih organizacija koje se bave procesom traženja nestalih.

On je rekao da će jedan od zahtjeva biti da Republika Srpska u Zavodu za sudsku medicinu izvrši identifikaciju 657 ekshumiranih posmrtnih ostataka iz tri spomen-kosturnice u Srpskoj.

„Poslije današnjeg dana ništa niti može, niti smije biti kao do sada u procesu traženja nestalih Srba“, poručio je Mitrović.

Vijence na Spomen–kosturnicu položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Četković, u ime Vlade Republike Srpske ministar Đokić, predstavnik srpskog naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH Staša Košarac, delegacija Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica poginulih, grada Banjaluka, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Ostavi poruku